Zavřená prodejna drogerie Schlecker v německém Hamburku

Zavřená prodejna drogerie Schlecker v německém Hamburku | foto: Profimedia.cz

České obchody německé sítě Schlecker koupil majitel drogerií Teta

  • 8
Společnost p.k. Solvent (PKS) podepsala se zástupci německé firmy Schlecker smlouvu o koupi sítě drogerií Schlecker v České republice. Cena, za kolik česká společnost PKS získala sto procent akcií, nebyla zveřejněna. PKS už v Česku provozuje na 700 prodejen Teta.

PKS

Českou firmu p.k. Solvent založili v roce 1992 Martin Moravec a Radek Graclík. Nejdříve podnikali v pronajaté pražské garáži a panelákovém bytu a za 20 let se stali lídry drogistického trhu v ČR s průměrným ročním obratem 3,2 miliardy korun bez DPH (4,88 miliardy s DPH).
Firma provozuje v ČR 700 drogerií TETA a zaměstnává 1 200 lidí, partneři-franšízanti pak zaměstnávají dalších 2 000 lidí. V roce 2009 vstoupila firma na slovenský trh, kde má více než 200 prodejen.

"PKS převzetím zahraničního konkurenta v tíživé situaci významně posílí svou silnou pozici na domácím maloobchodním trhu, která se tak přiblíží k pětinovému podílu na trhu drogistického zboží," uvedl Michal Donath ze společnosti Donath Business & Media, která PKS mediálně zastupuje.

České prodejny Schlecker byly na prodej kvůli bankrotu mateřské společnosti v Německu. Insolvenční správce dal najevo, že je dceřiná firma v Česku k mání. (více zde)

O koupi přemýšlelo několik finančních skupin. Stohy listin o výkonnosti českého a polského Schleckeru si už studovala například finanční skupina Penta. Nakonec však podala nabídku na koupi hlavní německé části a i tu posléze stáhla (více čtěte zde).

Zájem o 143 prodejen v Česku neměly ani konkurenční řetězce. Prodejny Schleckeru jsou pro DM drogerii příliš malé, pro Rossmanna zastaralé.

Schlecker

Drogistický řetězec založil v roce 1975 v Německu Anton Schlecker, který ho v roce 2010 předal svým dětem Larsovi a Meike. V lednu vyhlásil německý Schlecker insolvenci. Do konce března firma uzavřela po celém Německu přes 2 000 prodejen (z více než 5 000) a práci ztratilo 10 tisíc lidí (ke konci roku 2011 zaměstnával Schlecker 30 tisíc lidí v Německu a 17 tisíc v zahraničí).
V roce 2010 obrat společnosti v Evropě klesl o 650 milionů eur na 6,55 miliardy eur. O zisku nebo ztrátě rodinný podnik tradičně neinformuje. Podle agentury DPA je účetnictví firmy v červených číslech od roku 2008. Na český trh vstoupil Schlecker v roce 2007, kdy koupil síť tuzemských drogerií Droxi, a poté je přejmenoval na Schlecker. Kromě ČR, kde funguje 145 prodejen, působí firma také v Rakousku, Španělsku, Francii, Itálii, Polsku a Portugalsku. Mezi konkurenci Schleckeru v ČR patří řetězce DM drogerie, Rossmann a TETA, která ho nyní kupuje.

,