Dráhy lákají mladé letními slevami

  • 85
České dráhy rozjely prázdninovou kampaň. Chtějí přilákat cestující hlavně z řad mladých lidí. Proto stejně jako loni nabízejí Junior pas léto. Ten dává od půlky června do poloviny září za 100 korun pasažérům nárok na slevy na jízdném.

Průkaz lze použít ve 2. třídě na všech vnitrostátních linkách i u vybraných mezinárodních spojů.

„Například při cestě na vzdálenost přes sto kilometrů je obyčejné jízdné 130 korun, cestující s Junior pasem zaplatí jen 56 korun,“ říká mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Junior pas léto umožňuje cestovat se slevou i na Slovensko a také nákup levnějších jízdenek EURegio do vybraných míst v Rakousku. Do Rakouska se lze vypravit i na takzvanou Jugend Feriennetzkarte.

„V prodeji bude od konce června, cestovat s ní po Rakousku bude možné od 1. července do 31. srpna,“ upřesnil Štáhlavský.

Platnost jízdenky je jeden měsíc, během kterého lze cestovat po Rakousku všemi vlaky společnosti ÖBB. Jízdenka platí od pondělí do pátku od 8 do 24 hodin, v sobotu, v neděli a ve svátek lze cestovat bez omezení po celý den.

„Jugend Feriennetzkarte si mohou koupit držitelé karty Z ve věku do 26 let a vlastníci Junior pasu a Junior pasu léto,“ dodal Štáhlavský. Cestující do 19 let za ni zaplatí 19,90 eur, pro mladé do 26 let stojí 39,90 eur.