Dráhy chtějí prudce zkrátit cestu do Liberce

  • 155
České dráhy se chtějí pustit do dalšího souboje s dálnicí - tentokrát mezi Prahou a Libercem. Necelých sto kilometrů mezi oběma městy překoná v současnosti autobus za 70 minut, i ten nejrychlejší vlak potřebuje na stočtyřicetikilometrové trati přes dvě a půl hodiny.

Podle internetových stránek Českých drah by plánovaná modernizace trati Praha-Liberec měla cestování vlakem na tomto úseku zkrátit zhruba na osmdesát až devadesát minut.

Součástí plánů tzv. pátého koridoru je například modernizace trati mezi stanicemi Praha-Vysočany a Lysou nad Labem. Mezi Milovicemi a Vlkavou vznikne nový úsek se stanicí u bývalého vojenského letiště. Nádraží v Mladé Boleslavi projde kompletní rekonstrukcí včetně stavby nových nástupišť.

Na úseku Turnov - Liberec zamýšlejí dráhy vybudovat sérii tunelů. „Mají klíčový dopad na zkrácení jízdních dob - z dnešních nejkratších 40 minut až na 15 minut,“ uvedly dráhy.

Celková jízdní doba vlaku InterCity z Prahy do Liberce má být zhruba 75 minut, do Mladé Boleslavi expresy dorazí za 38 minut. „Zastávkový osobní vlak urazí vzdálenost mezi Prahou a Mladou Boleslaví asi za 68 minut,“ píše se v popisu projektu.

Na uskutečnění těchto plánů ale bude nutné ještě několik let počkat. Dráhy totiž počítají s náklady zhruba ve výši 26 miliard korun a dokončením až po roce 2010 .

Modernizací úseku Praha-Liberec (vyznačen červeně) se má cesta vlakem na této trati zkrátit až na 80 minut.