Euro těží z toho, že by se u něj úroky mohly letos ještě zvýšit.

Euro těží z toho, že by se u něj úroky mohly letos ještě zvýšit. | foto: Profimedia.cz

Dolar vůči euru rekordně oslabil

  • 20
Kurz dolaru v pátek sedmý den za sebou zaznamenal vůči euru nové rekordní minimum. Za jedno euro se poprvé v historii platilo 1,42 dolaru. Americkou měnu během pátečního odpoledne oslabila zpráva o poklesu inflace v USA, která by mohla v praxi znamenat, že centrální banka USA bude moci dále snižovat úroky.

Podle analytiků by centrální americká banka Fed mohla provést příští měsíc. Přitom už minulý týden srazila základní sazbu o půl procentního bodu.

A právě další vyhlídky na pokles úroků oslabují výnosovou přitažlivost dolaru pro investory a ti o něj ztrácí zájem. Naopak euro těží z toho, že u něj by se úroky mohly letos ještě zvýšit, což během pátečního dopoledne potvrdila i zpráva, podle níž inflace v eurozóně v září stoupla nad dvouprocentní cílovou úroveň.

Slabý dolar ztěžuje pozici zejména vývozcům ze zemí eurozóny a naopak zvýhodňuje americké dovozy do ní.

Evropský komisař pro měnu a ekonomiku Joaquín Almunia proto v pátek vyjádřil znepokojení nad poklesem kurzu dolaru a rychlým růstem eura. V rozhovoru pro francouzský list Le Figaro komisař vyzval Spojené státy, aby doprovodily verbální podporu dolaru i činy.

Na silné euro si v minulosti stěžoval i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Kurz eura v posledních týdnech roste vůči dolaru na stále nová rekordní maxima, od počátku roku euro posílilo už o více než sedm procent.

,