Obří letouny z Japonska přistály v Česku poprvé už loni.

Obří letouny z Japonska přistály v Česku poprvé už loni. | foto: Michal Šula, MF DNES

Do Prahy se slétají obří boeingy plné Japonců

  • 37
Celkem čtyřikrát přistane během srpna na pražském letišti Boeing 747-400 Jumbo s japonskými turisty. Poprvé v pátek a následně v sobotu 5. srpna. Zbývající dva charterové lety uskuteční letadlo s kapacitou 400 pasažérů 18. a 19. srpna.

Japonský dopravce Japan Airlines se chystá do Prahy už podruhé. Poprvé přistála na Ruzyni jeho letadla loni. „Jsme velmi rádi, že se daří v této spolupráci pokračovat,“ říká ředitel obchodní divize Letiště Praha Jiří Pos.

Rozvoj dálkové dopravy považuje za velmi důležitý. Podle něj totiž díky tomuto typu dopravy přibývá cestujících, kteří českou metropoli využívají jako přestupní bod pro let do vzdálenějších destinací. Pokud se bude jejich počet zvyšovat, může se Praha dostat definitivně do společnosti nejvýznamnějších evropských letišť.

Charterové lety přispívají k rozvoji turistického ruchu a japonských turistů v Česku přibývá. Zatímco v roce 2004 jich do republiky přicestovalo 122 613, loni už jich bylo 153 980.

Japonsko se tak na žebříčku zemí umístilo na 12. místě a oproti roku 2004 si o jednu příčku polepšilo. V seznamu prvních dvaceti států předstihlo Dánsko. První tři pozice dlouhodobě obhajují Německo, Velká Británie a Itálie.

Není výjimkou, že nepravidelné linky fungují pro tradiční letecké společnosti jako test. Pokud se osvědčí, začínají v mnoha případech jednání o možnostech pravidelné dopravy.