Kovové padesátikoruny jsou legální platidlo, stejně jako papírové dvacetikoruny.

Kovové padesátikoruny jsou legální platidlo, stejně jako papírové dvacetikoruny. | foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Do peněženek se vrátily kovové padesátikoruny

  • 4
Kovové padesátikoruny, které v poslední době téměř zmizely z peněženek obyvatel Moravskoslezského kraje, se opět vracejí. "Někdy před čtrnácti dny se zase po dlouhé době objevily u zákazníků kovové padesátikoruny," říká vedoucí obchodu s pečivem v Kopřivnici Jitka Polášková.

"Ptala jsem se v České spořitelně, jestli kovové padesátikoruny můžeme brát, protože jsem se obávala, zda vůbec tyto mince platí. Řekli mi, že je to normální platidlo."

Kovové mince banky opět ve větší míře vrátily do oběhu, protože papírové padesátikoruny jsou údajně příliš poškozené.

"Není ale pravda, že by kovové padesátikoruny zmizely nebo že by byly stahovány. Záleží na regionu, někde tyto mince prostě banky příliš nedávaly do oběhu," říká Pavel Palivec z České národní banky.

Ačkoli byla mince z roku 1993 zvolena mincí roku, lidé ji v peněžence příliš nechtějí. "Lidé říkají, že chtějí vrátit ze zaplacené částky raději papírovou než kovovou padesátikorunu," říká Jitka Polášková.

Zatímco v roce 1996 bylo v oběhu dva a půl milionu kovových padesátikorun, nyní jich koluje bezmála pět milionů. Papírových padesátikorun je v oběhu skoro 38 milionů.