Do ciziny je dobré vzít hotovost, šeky i kartu

- » Když jsem před několika lety viděla, jak mladá Američanka tahá z malé kapsy džínů dvacetidolarovku složenou do miniaturního balíčku jeden krát jeden centimetr, pomyslela jsem si cosi o neúctě k penězům, navyklá dle socialistických pravidel bankovky, byť v porovnání s tvrdou měnou téměř bezcenné papírky, řádně uchovávat v přihrádkách objemné peněženky.
Dnes už chápu. Přijela do cizí země, odkázaná na finanční prostředky, které si přivezla z domova, a poučená, že nejlépe se kradou právě ony,« vypráví Karla Dostálová, která si jako studentka přivydělávala ve směnárně.

Američanka měla zmuchlané drobné jen na limonádu. Podobně jako ostatní turisté z vyspělých zemí totiž většinu prostředků vezla v podobě šeků a platební karty. Přestože se už i tuzemské finanční ústavy předhánějí v nabídce posledně jmenovaných forem peněz, z portmonek Čechů stále čouhají ve většině případů našetřené bankovky, obvykle marky a dolary. O ty však nejsnáze přijdou.

Šeky lze zaplatit i z účtu

Možností, jak se lépe chránit proti krádeži finančních prostředků, jsou cestovní šeky. Jejich majitel s nimi disponuje na základě svého podpisu - poprvé se podepíše přímo na šek, když ho kupuje a podruhé před zraky prodavače či směnárníka, ve chvíli, kdy ho směňuje za zboží či peníze. Pokud šeky ztratí, měl by nahlásit neprodleně bance jejich čísla. Ta mu obratem zašle nové. K nejrozšířenějším na tuzemském trhu patří Thomas Cook, American Express, Citicorp a Visa. Podle Karla Ježka z Živnostenské banky je jejich kvalita srovnatelná, všechny vydávají renomované společnosti.

Šeky není složité získat, turista nemusí mít konto, jako když žádá o platební kartu. Stačí jen zajít do banky a koupit je za hotové. Banka si za šekovou knížku naúčtuje kurs devizy - prodej, platit lze v českých korunách i cizí měně. Poplatek činí většinou jedno procento z šekové částky. Zvýhodněni bývají ti, kteří neplatí v hotovosti, ale převádějí peníze přímo ze svého účtu v bance, kde šeky kupují.

Například Komerční banka si v takovém případě neúčtuje nic, Česká spořitelna strhne klientovi z účtu navíc půl procenta z hodnoty šeků, při platbě v hotovosti ho stejná transakce bude stát navrch jedno procento. Pro cesty do Řecka, Itálie, Rakouska a Chorvatska doporučují zástupci cestovních kanceláří šeky v německých markách, pro Španělsko v pesetách.

V Komerční bance doporučili do Rakouska, Itálie a Španělska šeky v euroměně. S šeky lze přímo platit nebo je proměnit na hotové peníze. V cizině se vyplatí nechat šek proplatit přímo v kanceláři společnosti, která jej vydala - proměna v hotové peníze je zdarma. V bankách si obvykle strhnou poplatek. Pozor na zbylé šeky. Pokud se mění v tuzemské bance či směnárně zpět na peníze, vezme si instituce z celkové částky okolo dvou procent.

S eurošeky lze platit v Evropě a Středomoří

Stále běžným platebním prostředkem, byť v poslední době vytlačovaným platebními kartami jsou eurošeky spojené s takzvanou záruční kartou. Zájemce o ně však musí být majitelem běžného nebo devizového účtu s dlouhodobým zůstatkem ve výši několika desítek tisíc korun, stejně jako kdyby žádal o platební kartu. Jejich výhodou jsou rozsáhlé možnosti placení, přijímají je na více než pěti milionech místech, v restauracích, obchodech i galeriích, ovšem pouze v Evropě a Středomoří.

Cestovní šeky - kde je koupit

* v bance nebo přímo v kanceláři firm y, která šeky vydává, například American Express, Thomas Cook
* při nákupu je nutný průkaz totožnosti - občanský průkaz, v některých bankách požadují cestovní pas

Jak s nimi zacházet

* přímo s nimi platit v obchodech, restauracích, hotelích a podobně
* proměnit je v hotové peníze v bankách, směnárnách, některých cestovních kancelářích a hotelích
* před zraky osoby, která šek přijímá, se musí jeho majitel znovu podepsat, pokud se příjemci podpis nezdá, může požádat o průkaz totožnosti (cestovní pas)
* vyplatí se šekovou knížku uchovat na bezpečném místě, například v hotelovém sejfu a nosit s sebou jen nezbytně nutné množství

Co dělat při jejich ztrátě

* nahlásit ztrátu neprodleně bance, která je vydala
* obvykle do 24 hodin získá turista nové obvykle bezplatně

Platební karty - výhody

* pohodlí
* možnost přímé platby i výběru z bankomatu
* veškeré transakce jsou účtovány dle kursu »střed«, tedy výhodněji než v případě hotovosti a šeků, kde se používá kurs »prodej«

Jak postupovat při ztrátě

* neprodleně nahlásit ztrátu mateřské bance (při výdeji karty dá banka telefonní číslo)
* banka provede blokaci karty a na žádost klienta vydá novou nebo vyplatí nouzovou hotovost

Podmínky bank při ztrátě karty (v Kč)
banka             popl. za       popl. za vydání           popl. za nouzovou               telefon pro
                      blokaci            karty v zahr.                   hotovost                nahlášení ztráty

Česká spořitelna 500*               2500                           1500          00420 2 21 801 434
ČSOB            20 za den            7000                           5000       00420 2 613 5p 4679
IPB             100/1500**           4000                           3000                 0601 208 541
Komerční banka 4000               4000                           3500           00420 2 2241 2230

Pozn.: * se spoluúčastí do výše 3000 Kč za transakce uskutečněné po uplynutí dne, ve kterém byl realizován zákaz výplaty na kartu; ** elektronická/embosovaná Pramen: banky

S kartou si může turista zaplatit i pojištění

Nejvíce komfortu poskytují při zahraničních cestách svému majiteli platební karty.Lze s nimi platit v obchodech, hotelích, restauracích i vybírat z bankomatů. Těch je v turisticky atraktivních zemích dostatek. Zájemce o kartu musí mít konto v bance, která kartu vydává, s požadovaným zůstatkem.

Pro základní typy karet obvykle ve výši nejméně deset tisíc korun po několik měsíců. K nejvíce používaným mezinárodním platebním kartám, které tuzemský trh nabízí, patří karty Maestro a VISA.S kartami jsou spojeny různé doplňkové služby - například cestovní a úrazové pojištění, technická asistenční služba, v případě karet vydávaných některými cestovními kancelářemi, například Fischer, i věrnostní slevy. Podle typu a množství doplňkových služeb se odvíjí i cena karty a požadovaná výše zůstatku. Platí, že čím vyšší poplatek za kartu, tím větší komfort - například možnost denně vybírat více peněz.