Češi si půjčují hlavně na bydlení.

Češi si půjčují hlavně na bydlení. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Dluhy domácností už přesáhly 400 miliard

  • 12
České domácnosti si do svých rozpočtů vypůjčily další miliardy. Podle údajů České národní banky dosáhly v listopadu jejich dluhy u bank a finančních institucí už 402,03 miliardy korun. Za poslední rok tak závazky domácností vzrostly o více než 100 miliard.

"Dluhy domácností v posledních letech narůstají poměrně rychle, ale stále zdaleka nedosahují hodnot obvyklých ve vyspělých zemích EU," říká analytik ČSOB Petr Dufek. České domácnosti podle něj mají proti domácnostem v zemích eurozóny zhruba čtyřikrát nižší dluhy.

David Marek z Patria Finance uvedl, že pokud by se zadluženost domácností měřila statistikou národních účtů, tedy kdyby zahrnovala i závazky vůči nebankovním subjektům, pak by podle jeho odhadu dosahovala dokonce zhruba 470 miliard Kč.

Lidé si v ČR půjčují zejména na bydlení - tyto úvěry představují více než dvě třetiny všech úvěrů domácností. Podle Dufka jde vzhledem k úrokovým sazbám o racionální a z hlediska ekonomiky i o žádoucí tendenci.

"Vzhledem k dosavadní velmi dobré platební morálce u těchto úvěrů na bydlení je tento trend příznivý," řekl analytik s tím, že tendence k zadlužování bude u domácností nejspíš pokračovat i v příštích letech.