Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dluhy domácností stále rostou, lidé už dluží skoro 994 miliard

  • 10
Ani krize neodnaučila Čechy životu na dluh. Jen v březnu si od bank a finančních institucí půjčili téměř pět miliard korun a celkem už dluží skoro 994 miliard. Za poslední rok si lidé půjčili celkem 87 miliard.

Vyplývá to z aktuálních údajů České národní banky.

"Aktuální trend odpovídá současným ekonomickým podmínkám. Domácnosti si stále půjčují, ale banky přistupují obezřetněji k poskytování úvěrů a dnes už ne všichni na půjčku splní požadovaná kritéria pro jejich získání. Banky současně zvyšují úroky, aby tak zohlednily rizikovost tohoto segmentu," uvedl partner v poradenské společnosti KPMG Pavel Závitkovský.

U zadluženosti podniků je podle něj situace obdobná. Banky jsou totiž daleko obezřetnější, než tomu bylo v minulosti. Zadluženost podniků v březnu meziročně klesla o 88,76 miliardy korun na 900,98 miliardy korun. Proti únoru se úvěry tuzemských firem snížily o 7,28 miliardy korun.

Jednodenní vklady domácností klesly od února o 2,57 miliardy korun na 830,46 miliardy Kč. Meziročně se zvýšily o více než 78 miliard korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, meziročně klesly o 878,5 milionu na 451,35 miliardy Kč. Proti únoru se snížily o 2,83 miliardy korun.

,