Dluh roste hlavně kvůli vysokým rozpočtovým schodkům.

Dluh roste hlavně kvůli vysokým rozpočtovým schodkům. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Dluh se za rok rozrostl o více než sto miliard

  • 28
Státní dluh České republiky stoupl za první čtvrtletí o 9,2 miliardy na 811,7 miliardy korun. Před rokem dluh činil 698,2 miliardy. Na každého Čecha tak v průměru připadá závazek necelých 80 tisíc.

Dluh roste zejména kvůli vysokým schodkům, se kterými země hospodaří. Deficit rozpočtu loni dosáhl 97,6 miliardy korun, letos se počítá s 91,3 miliardy.

Průměrná splatnost státního dluhu za první čtvrtletí stoupla na 6,5 roku z hodnoty 6,2 roku z konce loňského prosince.

Státní dluh je dluhem vlády. Spolu s dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů vytváří takzvaný veřejný dluh.

Ten loni činil 802,5 miliardy korun a dosáhl úrovně 30,37 procenta HDP. Veřejný dluh tak není pro Česko problémem z hlediska jeho přijetí do eurozóny. Limit určuje jedno z pěti maastrichtských kritérií, to ho však stanovuje až na 60 procent.

KONVERGENČNÍ (MAASTRICHTSKÁ) KRITÉRIA

- rozpočtový schodek nepřevýší 3 % HDP
- veřejný dluh nepřekročí 60 % HDP
- inflace nepřekročí průměr tří zemí s nejnižší inflací o více než 1,5 %
- kurz měny se 2 roky nevychýlí z pásma daného Evropskou unií
- nominální úrokové sazby se neodchýlí od tří nejlepších zemí o víc než 2 %

Podle analytiků je současný veřejný dluh ve srovnání s okolními zeměmi relativně nízký a stabilizovaný, nebezpečí ekonomové vidí spíše do budoucna v možném rychlém růstu dluhu.

"Dluh nesmí růst rychleji než ekonomika. V minulém roce tvořily splátky dluhu zhruba třetinu schodku, a pokud se dluh nepodaří snížit, bude to pro českou ekonomiku problém," řekl iDNES.cz analytik České spořitelny David Navrátil.

Schodek veřejných financí je totiž pro tuzemskou ekonomiku z hlediska přijetí eura velmi citlivý. Loni se deficit sice na poslední chvíli podařilo stlačit pod požadovanou hranici tří procent, ale o pouze o pět setin procenta. - více zde

Tento napjatý stav chce vláda změnit. Sestavila proto plán reforem, který má veřejné finance ozdravit a připravit Česko na vstup do měnové unie. - více zde

Topolánkův kabinet věří, že pokud se mu podaří prosadit navrhované reformy, sníží v roce 2009 deficit na 2,6 procenta. Podle analytiků by však musela vláda přijmout ještě razantnější opatření. "Zveřejněné reformy na takovýto cíl nestačí. Vláda musí sáhnout hlouběji do mandatorních výdajů a seškrtat je," domnívá se Navrátil.

Česko v číslech
  2003 2004 2005 2006
Deficit sektoru vládních institucí (v % HDP) 6,62 2,91 3,5 2,95
Dluh sektoru vládních institucí (v % HDP) 30,07 30,75 30,42 30,37
HDP (v bilionech Kč) 2,57 2,78 2,97 3,20