Šéf komory Dlouhý: Firmy potřebují jasný návod, jak se k pomoci dostat

  • 48
Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý na tiskové videokonferenci poděkoval vládě za oznámenou pomoc. Upozornil ovšem, že podnikatelé často nemají informace, jak přesně o podporu žádat

„Pomoc velmi vítáme a děkujeme za ni. Na druhé straně chci upozornit na problém, že podnikatelé často nevědí, jak všechny ty oznámené programy zúřadovat. Jsem zklamán z nízké pružnosti při často mediálně rázně vyhlašovaných opatřeních,“ řekl Dlouhý.

„Nepotřebujeme nové informace každý den, spíš ta současná opatření co nejrychleji převést do praxe,“ dodal s odkazem například na vyhlašování programu Covid III, přičemž firmy ještě ani neví, jak žádat o podporu v Covid II.

Podle Dlouhého není šťastné, když vláda něco vyhlásí a podnikatelé pak dlouhé dny čekají na přesné instrukce. „Tam patří i oznámené moratorium na splátky, kde zatím vůbec není jasné, jak bude probíhat,“ konstatoval. Prosím, zveřejňujte konkrétní postupy,“ apeloval ještě na státní úřady.

S podobnými postřehy se k Dlouhému přidal i ředitel Asociace komunikačních agentur Marek Hlavica. „Mluvte jasně, opatření a zákony musí formulovat odborníci, ale málokdo je schopen se vyjádřit srozumitelně. Nechte si pak vše přeložit do jazyka uživatele,“ vzkázal ministrům.

„Sdělujte cíleně a informujte včas. Většina podnikatelů visí na rtech vládě a čekají, co jim pomůže. Ne na festival bohulibých záměrů,“ uzavřel Hlavica.

V rozhovoru pro MF DNES Dlouhý také uvedl, že ohlášený balík vládní pomoci pro podnikatelskou sféru je dobrý, úlevy pomáhají, v některých případech však všechno brzdí nadměrná byrokracie. Tam, kde to jde, by se firmy měly snažit udržet výrobu. Usnadní to restart české ekonomiky, až epidemie odezní. Mohla by mu napomoci i nahromaděná odložená spotřeba domácností.