Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ze slunce do digitální peněženky, firmy využívají kryptoměny v byznysu

  7:04
Ani obří výkyvy hodnoty, ani četné hackerské útoky nesrážejí oblibu virtuálních měn, jako je bitcoin. Jejich příznivců naopak rychle přibývá. A spolu s nimi firem, které začínají kryptoměny využívat ve svém byznysu.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Počet obchodníků, kteří v Česku přijímají platby v bitcoinu, se již blíží čtyřem stovkám. K těm zavedeným, jako je internetový obchod Alza.cz či trafiky Geco, nově přibude také firma S-Power, která instaluje střešní fotovoltaické elektrárny.

„Řada klientů řeší, jak využít energii z přebytků. Naopak řada lidí, kteří bitcoiny těží (a díky vysoké ceně je to nyní populární), zase hledá co nejnižší cenu elektrické energie,“ vysvětluje šéf S-Power Jaroslav Šuvarský. Vlastní zdroj elektřiny tak může pohánět supervýkonné počítače na „vytváření“ nových bitcoinů levněji než energie ze sítě. Ostatně se množí spekulace, že za vzestupem obnovitelných zdrojů v Asii, hlavně v Číně, může být právě rostoucí obliba kryptoměn.

S rostoucí cenou bitcoinu, která během loňska vystřelila na desetinásobek, však prudce stouply i poplatky za bitcoinové transakce. Před Vánocemi se cena vyšplhala až na čtyři stovky, dnes je to mezi 50 a 80 korunami za transakci. Navíc se prodloužila doba jejího potvrzení na desítky minut.

„Na mikrotransakce se už nepoužívá, pivo nebo kafe bych si za bitcoiny nekupoval. Může se však hodit třeba na mezinárodní platby, peníze se převedou poměrně rychle a za relativně malé peníze,“ říká kryptoměnový konzultant Michal Gröh.

Platební služby se proto od bitcoinu pomalu začínají odvracet. Například platební brána Stripe, která před lety začala přijímat bitcoiny mezi prvními, už ohlásila, že s nimi od dubna končí. Bitcoinová komunita sice hledá způsob, jak transakce zlevnit a urychlit, mezitím však mohou získat navrch jiné virtuální měny.

„Bitcoin pro placení v současné době není vhodný. Pracujeme na integraci Litecoinu, platby budou brzy k dispozici. K placení jsou také vhodné například Bitcoin Cash, Ripple, Dash, Monero a jiné kryptoměny,“ říká Roman Valihrach, spoluzakladatel platební brány BitcoinPay, kterou využívá zmíněná Alza.cz.

Vyplatí se těžit nonstop

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako reakce na způsob řešení finanční krize a jako snaha najít alternativní platidlo k národním měnám. Jeho obliba začala raketově stoupat v posledních dvou letech a dnes se zdá, že se tak trochu stává obětí vlastního úspěchu.

Postupně začaly vznikat i alternativy k bitcoinu. Alternativních měn je dnes přes 1 500. Některé se hodí k placení, ale řada z nich má specializované využití i mimo finanční služby, nejčastěji v technologiích, ale třeba také ve zdravotnictví, obchodu či logistice.

Kyberútoky z posledních čtyřech let

To, že by některá z nich sejmula (královskou) korunu bitcoinu, není ale příliš pravděpodobné. „Bitcoin má největší komunitu, má vyhrazen největší výkon věnovaný na těžbu a je nejbezpečnější,“ říká expert na kryptoměny z Liberálního institutu Josef Tětek. Řada kryptoměn navíc využívá technologii postavenou na bitcoinu.

Z těžby bitcoinu vzniklo celé odvětví, které spotřebuje stejně elektřiny jako středně velké státy. Za současných podmínek na něm mohou vydělat i jedinci. Není to ale pro každého, lepší technologie i výkyvy cen mění podmínky doslova denně.

„Při současné ceně elektřiny v Česku se vyplatí těžit nonstop. Z přebytků, které vyrobí fotovoltaická elektrárna, se dá profitovat obecně zhruba od dubna do října. Snižuje se tím jednak návratnost elektrárny, jednak se pokryje investice do stroje na těžbu,“ říká Šuvarský.

Je pravděpodobné, že do budoucna se využití bitcoinu promění. Stále víc se mluví o tom, že by – pokud se jeho hodnota trochu ustálí – mohl spíše než jako platidlo sloužit jako uchovatel hodnoty, něco jako „digitální zlato“. Třeba pro ty, kdo nevěří státním penězům nebo tomu, že jim je stát nikdy nevezme nebo neznehodnotí.

V Česku třeba nedávno vznikl první kryptofond, který kvalifikovaným investorům – pokud vloží více než milion korun – umožní sázet na růst hodnoty virtuálních měn. Hlavní váhu v portfoliu má právě bitcoin, ale jsou v něm zastoupeny i další kryptoměny.

S nárůstající oblibou kryptoměn zároveň začínají politici či bankéři po celém světě volat po regulaci, která by virtuální měny svázala nějakými pravidly. Trnem v oku je jim především zdánlivá anonymita, jež vedle idealistů láká i podvodníky. Ti měny využívají pro praní špinavých peněz nebo prodej zbraní a drog.

Evropská unie například chystá pravidla, podle nichž budou muset obchodníci identifikovat uživatele. V několika zemích už obchodování s kryptoměnami zakázali. Vlády zároveň chystají vlastní kryptoměny, třeba v Rusku a Číně, i když Číňané zároveň v poslední době tvrdě potlačují jiné kryptoměny. V Česku jsou zatím považovány za komodity.

„Čím větší publicita, snad i rozruch v podobě blokace obchodů některými státy, tím větší zájem o měny, těžení, zbohatnutí. Mnoho lidí však příliš netuší o bezpečnosti transakcí, chybí edukace,“ říká Lukáš Hakoš ze společnosti Clever Monitor.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akcie autopůjčovny Hertz rekordně klesly. Může za to i rozlučka s teslami

26. dubna 2024  13:38

Společnost Hertz Global Holdings, která po celém světě provozuje síť autopůjčoven, vykázala téměř...

Mráz v Německu hubil švestky, třešně i vinice. Skepse svírá i moravské pálenice

26. dubna 2024  12:17

Dubnové noční mrazy nezlikvidovaly úrodu ovoce jen v Česku, ale i v sousedním Německu. Zasažené...

Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského investiční skupině

26. dubna 2024  9:57,  aktualizováno  10:57

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...