Daniel Beneš

Daniel Beneš | foto: ČTK

Spotřeba elektřiny v průmyslu klesá. Opakuje se scénář z jara, varuje šéf ČEZ

  • 30
Jarní útlum českého průmyslu se vrací. Podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše to dokládají čísla spotřeby elektřiny v tomto odvětví. Beneš na sociálních sítích připomněl, že po první vlně trvalo tři měsíce, než se průmysl vrátil k plnému výkonu. Nynější restart bude podle něj trvat ještě déle.

„Čísla spotřeby elektřiny průmyslu ukazují pokles výkonnosti ekonomiky,“ uvedl Beneš ve středu na svém Twitteru. ČEZ čerpá tato data z dvou třetin distribuční sítě v Česku, kterou pokrývá. Podle Beneše je právě na spotřebě elektřiny nejlépe vidět, jak se daří průmyslu, na němž je česká ekonomika závislá.

Kvůli jarním restrikcím během první vlny pandemie továrny spotřebovaly méně elektřiny. V dubnu a květnu byl meziroční propad pětinový, vyplývá z dat ČEZ. „Po 1. vlně opatření proti covidu trvalo tři měsíce, než se průmysl vrátil k plnému výkonu,” připomněl Beneš. Zavřené automobilky a navazující firmy se vracely do normálu mnohem déle než například služby.

Podle Beneše hrozí podobný scénář i teď. „Situace se nyní bohužel opakuje. Na paměti musíme mít to, že k restartu bude náš průmysl potřebovat více času než na jaře. Tomu se musí přizpůsobit i pomoc podnikům a plán obnovy české ekonomiky,” dodal šéf ČEZ v příspěvku na sociální síti LinkedIn.