Další účetní skandál hýbe světovými trhy

  • 5
Další americká firma přiznala, že falšovala své hospodářské výsledky, aby si udržela přízeň investorů. Po energetickém kolosu Enron se k tomu přiznal i druhý největší telekomunikační operátor pevných linek v USA WorldCom. I jemu navíc, podobně jako Enronu, účetnictví hlídala renomovaná auditorská firma Arthur Andersen. Kvůli nové aféře klesl americký dolar, který je už jen krůček od poměru jedna ku jedné vzhledem k euru.

Podobně zareagovaly poklesem i akciové trhy. A to nejen ten americký, ale i burzy v Evropě a také v Asii.

Sotva se ve Spojených státech trochu utišila aféra kolem falšování výsledků energetického kolosu Enron, která stála pověst a nakonec i existenci špičkovou auditorskou firmu Arthur Andersen, přichází další bomba. Podobné praktiky totiž přiznal i druhý největší telekomunikační operátor pevných linek v USA firma WorldCom. I v jejím případě navíc účetnictví kontrolovala společnost Arthur Andersen.

WorldCom, americká společnost, která byla jedním ze symbolů rozmachu telekomunikačního sektoru v devadesátých letech, oznámila, že během posledních pěti čtvrtletí byly její hospodářské výsledky nadhodnoceny celkem o 3,8 miliardy dolarů.

Zpráva je pro firmu smrtelná
Pro WorldCom tato zpráva podle odborníků znamená v podstatě smrtelnou ránu do vazu. Jako by neměla dost jiných problémů. Kvůli příliš rychlé expanzi, kdy skupovala konkurenční podniky, má totiž dluhy ve výši třiceti miliard dolarů.

Její akcie navíc během posledních tří let klesly z hodnoty přes šedesát dolarů za kus na 20 centů. Důvodem bylo to, že splaskla bublina zájmu investorů o celý telekomunikační sektor. A do třetice všeho zlého - v dubnu musel opustit šéfovské křeslo Bernie Ebbers, který firmu během devatenácti let ve své funkci přivedl na výsluní.

Vynořily se totiž pochybnosti kolem jeho půjčky ve výši téměř 370 milionů dolarů, kterou si vzal od vlastní firmy. Půjčka byla podezřele nízko úročená. Zvláště vzhledem k tomu, že firma má finanční potíže už delší dobu.

Vedení WorldComu zatím hází vinu za současnou situaci na finančního ředitele Scotta Sullivana. Právě on totiž zřejmě nechával zapsat do účetních knih část firemních nákladů jako investice.

Díky tomu pak vypadalo hospodaření WorldComu mnohem zdravější, než ve skutečnosti bylo (podobně tomu bylo i v případě Enronu). Šlo tedy v podstatě o podvod, který měl investory přesvědčit, že se firemní akcie vyplatí držet a neprodávat.

Nové vedení je překvapeno, odborníci ne
"Tím, co se začíná prokazovat, jsme doslova šokováni," tvrdí nový ředitel společnosti John Sidgmore, který ve funkci nahradil Ebberse. Naopak vůbec překvapeni zřejmě nejsou odborníci.

"Když se podíváte na historii WorldComu a její prudké tempo akvizic, musí všem být jasné, že šlo o umělý růst," uvedl prezident konzultační firmy Communications Network Architects Frank Dzubeck a dodal: "A teď přichází doba, kdy všichni ti, co na uměle udržovaný růst vsadili, na něj začínají začínají doplácet."