Nový úsek dálnice D1 u Vyškova

Nový úsek dálnice D1 u Vyškova - Nový úsek dálnice D1 u Vyškova. (24. října 2005) | foto: Radek MičaMF DNES

Dálnice D1 se prodloužila o 18 kilometrů

  • 109
Doprava mezi Brnem a Zlínským krajem je od pondělka rychlejší. Mezi Vyškovem a Vrchoslavicemi se totiž otevřel nový úsek nejvytíženější české dopravní tepny. Podle plánů bude D1 dále pokračovat okolo Prostějova do Lipníku nad Bečvou.

Tam se napojí na dálnici D47 do Ostravy a do Polska. "Dokončení celé této trasy plánujeme do roku 2010. Celá D1, pod kterou bude po dostavbě začleněna i D47, tak bude měřit 377 kilometrů," řekl šéf Ředitelství silnic a dálnic ČR Petr Laušman.

Součástí nového úseku jsou tři exity. První křižovatka spojuje dálnici D1 na rychlostní silnici R46, po které se jezdí do Olomouce. Druhý exit umožní řidičům odbočit na Ivanovice na Hané a Švábenice a třetí sjezd u Mořic napojuje na dálnici silnici mezi Němčicemi nad Hanou a Morkovicemi.

Kromě zlepšení dopravní situace na Moravě nabízí nová část dálnice i stavařskou zajímavost. Rychlodráha totiž vede nad údolím potoku Runza, které se vyznačuje velmi měkkým podložím. Běžná betonová konstrukce by byla příliš těžká a zabránit jejímu sesedání by se značně prodražilo.

Proto stavaři překlenuli údolí prvním mostem s polystyrenovými náspy v Česku. Běžně se takový typ konstrukcí používá v Německu a Skandinávii.

Za osmnáct kilometrů D1 zaplatilo Ředitelství silnic a dálnic šest miliard korun.


Nový úsek dálnice mezi Vyškovem a Vrchoslavicemi (červený puntík).
Zdroj: mapy.idnes.cz, (c) PLANstudio