Miroslav Jansta, nový předseda Českého svazu tělesné výchovy

Miroslav Jansta, nový předseda Českého svazu tělesné výchovy | foto: ČTK

ČSTV bude chtít po Hušákově vedení náhradu škod za pád Sazky

  • 20
Předseda Českého svazu tělesné výchovy Miroslav Jansta bude chtít po bývalém vedení Sazky náhradu škody za pád firmy. Lyžařské areály v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně a Harrachově prodávat nehodlá. Týden před valnou hromadou ČSTV to uvedl v televizním pořadu Otázky Václava Moravce.

Jansta prohlásil, že kvůli Sazce delegátům v Nymburce předloží návrh na podání žaloby podle obchodního práva. "Předložím valné hromadě nové informace o tom, jak se to stalo," slíbil Jansta osvětlit příčiny pádu Sazky. Za hlavní důvody označil nečinnost sportovních funkcionářů a nemorální jednání managementu Sazky.

Jednání, jež vyvrcholilo prodejem loterijní společnosti, který připravil sport o 1,5 miliardy korun, označil za zločin. Přesto nemá v úmyslu bývalého šéfa Sazky Aleše Hušáka a další členy managementu hnát k trestně-právní odpovědnosti, ale jen podat obchodní, případně občansko-právní žalobu.

Jansta změnil názor na budoucnost lyžařských areálů, v nichž má ČSTV rozhodující podíl. Valné hromadě navrhne, aby je neprodávala, zároveň však
majoritní akcionář bude muset hledat investora, který by se podílel na nutné modernizaci areálů. Ty sice za deset let přinesly zisk zhruba tři čtvrtě miliardy, ale podle Jansty jsou dnes "vybydlené" a nutně potřebují investice, na něž ČSTV nemá.

Dluhy ČSTV jsou odhadovány na čtvrt miliardy korun, ale Jansta to nevidí tak černě. Velká část dluhů je předmětem soudních sporů a právník Jansta věří, že se mu v nich podaří snížit zadluženost na přibližně 80 milionů. "Nezpochybnitelná je jen půjčka 35 milionů od společnosti Gladiolus," konstatoval Jansta.

,