Ministr Sobotka ve Sněmovně

Ministr Sobotka ve Sněmovně - Ministr financí Bohuslav Sobotka ve Sněmovně (2. prosince 2005) | foto: Dan Materna, MF DNES

ČSSD znovu přišla s nižší daní na potraviny

  • 58
Poslanec sociální demokracie Bohuslav Sobotka ve Sněmovně znovu navrhl snížení DPH. Nižší sazba je nyní devět procent, Sobotka navrhuje pět. Sociální demokraté se snaží snížení prosadit opakovaně, zatím ale u poslanců úspěch nemají.

"Vláda přehnala zvýšení nepřímých daní. Nepředpokládala, že dojde k takovému vlivu na růst cen v ČR. Průměrná inflace se pohybovala kolem sedmi procent," uvedl Bohuslav Sobotka ve Sněmovně a dodal, že i ministerstvo financí očekává, že celoroční inflace se vyšplhá na hranici kolem šesti procent, což je desetiletý rekord.

Opatření má snížit inflaci na začátku příštího roku. Podle nižší sazby se daní potraviny a léky. Opatření by se tedy týkalo zejména lidí, kteří patří k nižším příjmovým skupinám, připomněl Sobotka.

Výpadek příjmů veřejných rozpočtů by pak měly zaplatit firmy. Sobotka totiž dále navrhl, se daň firmám, která nyní dosahuje 21 % a má se dále snižovat, zůstala na stávající úrovni.

Nižší daň na benzin nejspíš nebude
Poslanci mluvili také o snaze dalšího poslance sociální demokracie Milana Urbana. Ten vyzval vládu, aby prosadila nižší spotřební daň z benzinu. - čtěte Urban chce nižší daň, ministerstvo je proti 

Poslanec Michal Doktor z ODS ale připomněl, že Česko musí splnit limity, které stanovuje Evropská unie. Ty sice podle aktuálního kurzu splňuje, rozhodující je ale říjnový kurz měny a zatím platí ten z konce roku. Urbanův návrh je proto podle Doktora "mimo mísu".

Odmítl to i ministr financí Miroslav Kalousek. "Nic takového vládě nenavrhnu," uvedl Kalousek. "Jinými slovy, vláda nic takového nepředloží," citovala ho agentura ČTK.