Bohuslav Sobotka a Jiří Paroubek na schůzce v hotelu Intercontinental. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

ČSSD: Odmítáme deficit nad 100 miliard a prodej ČEZ

  • 187
Sociální demokraté by mohli podpořit státní rozpočet na příští rok, který dnes projednává Topolánkova vláda. Exministr financí Bohuslav Sobotka ocenil příklon ODS k návrhu, který koncem srpna sám předkládal. Odmítl ale podporu vyššímu deficitu, než je 100 miliard a nesouhlasí ani s privatizací ČEZ.

To potvrdil i předseda ČSSD Jiří Paroubek. „ČSSD nesouhlasí s prodejem ČEZ,“ řekl Paroubek. Jako důvod uvedl to, že ČEZ je společnost, ze které má stát jako akcionář zisky - ať už ve formě dividend nebo výnosy plynoucí z růstu cen akcií.

Namísto prodeje energetického kolosu chce ČSSD krýt vyšší deficit privatizací 49 procent Letiště Praha. ČSSD požaduje získat t 31 miliard tak, aby byl rozpočtový schodek snížen na 88 miliard. „V tom případě bude ČSSD vážně uvažovat o tom, že rozpočet podpoří,“ prohlásil Paroubek.

I Sobotka už po ranní schůzce mezi špičkami ODS a ČSSD MF DNES řekl, že pro sociální demokracii je prodej části akcií ČEZ nepřijatelný. Totéž zopakoval odpoledne na tiskové konferenci v Pardubicích. Zde také ocenil, že ODS „zanechala slovní pyrotechniky“ a vrátila se k návrhu, s nímž původně přišla ČSSD.

Ten předpokládá deficit rozpočtu ve výši 88 miliard plus 31 miliard dotaci pro fond dopravy. Místo z privatizace ČEZ chce ale Sobotka získat peníze prodejem menšinového podílu Letiště Praha.

„Pokud by schodek přesáhl 100 miliard korun, nemohli bychom pro rozpočet hlasovat,“ řekl Sobotka.

Schůzka v Intercontinentalu
Před jednáním vlády o rozpočtu se premiér Mirek Topolánek a ministr financí Vlastimil Tlustý sešli ještě se špičkami ČSSD. Chtěli zjistit, zda by sociální demokraté podpořili prodej části ČEZ případně nějakou jinou privatizaci.

Jednání v hotelu Intercontinental se za sociální demokracii účastnil šéf strany Jiří Paroubek a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka.

Tlustý po ranní schůzce uvedl, že ČSSD informovali o variantách schodku rozpočtu pro příští rok v závislosti na tom, jak budou zapojeny příjmy z privatizace.

Ministr Tlustý navrhne vládě rozpočet na příští rok s deficitem 119 miliard korun. Schodek se podle něj může snížit ještě o část výnosů z prodeje 16 procent akcií ČEZ, pokud takový návrh schválí vláda. - více zde

Případný prodej akcií přes burzu by ale zabral několik měsíců a je tedy možné, že by v něm musela pokračovat jiná vláda, pokud Topolánkův kabinet nezíská důvěru. Proto chtěl Tlustý znát i názor sociální demokracie. - více zde

, , ,