Nákup, obchod, vozík, prodejna, market

Nákup, obchod, vozík, prodejna, market | foto: Profimedia.cz

ČSSD i farmáři chtějí regulovat obchodní řetězce, vláda je proti

  • 23
Ministři neschválili návrh, který měl vést k větší regulaci obchodních řetězců. Podle poslanců ČSSD jsou obchodníci ve vyjednáváních příliš silní a často své pozice zneužívají. "Nečinnost vlády v tomto směru je politováníhodná," zhodnotil rozhodnutí kabinetu šéf Agrární komory Jan Veleba.

Farmáři tvrdí, že obchodníci si diktují podmínky a dodavatelé na to doplácejí. Příkladem je podle komory případ z konce loňského roku. Podle zjištění šéfa potravinářské komory Miroslava Tomana tehdy některé obchodní řetězce daly svým dodavatelům na výběr: buď sníží ceny o pět až deset procent, nebo spolupráce s řetězcem skončí.

Právě Potravinářská komora ČR se na přípravě návrhu podílela. Vlažný postoj vlády ale nepotěšil ani členy Agrární komory.

"Nejsou to jen vzrůstající dovozy masa ze zemí, kde jsou především sídla mateřských společností toho kterého řetězce, jsou to i tlaky na podnákladové ceny, s čímž nemůžeme souhlasit,“ uvedl v tiskovém prohlášení šéf agrárníků Jan Veleba.

Agrární komora navíc tvrdí, že kabinet jedná v rozporu s evropskými poslanci, kteří chování řetězců kritizují a bojují proti němu.

Poslanecký návrh, pod kterým je podepsán i exministr zemědělství Petr Zgarba, zakazuje zneužít významné tržní síly proti dodavatelům. Obchodník s významnou tržní silou je přitom podle zákona každý, kdo za rok dosáhne čistého obratu přes pět miliard korun.

Pokud ke zneužití dojde, může zaplatit až deset milionů korun nebo deset procent z čistého obratu.

Jak obchodníci, tak současný ministr zemědělství Petr Gandalovič s návrhem nesouhlasí.