Při výběru vždy zkontrolujte, zda bankomat vypadá standardně, zda na něm nejsou provedeny žádné úpravy. Ilustrační foto

Při výběru vždy zkontrolujte, zda bankomat vypadá standardně, zda na něm nejsou provedeny žádné úpravy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

ČSOB objevila na bankomatech kopírovací zařízení

  • 58
Československá obchodní banka odhalila na několika svých bankomatech v Plzni, Kladně a Praze zařízení umožňující kopírovat údaje z platebních karet. Případem se zabývá policie. Mimo jiné prověřuje, zda případ nemá na svědomí organizovaná skupina padělatelů. Informovala o tom televize Prima.

Postiženo může být několik desítek klientů.

"Zatím jsme zjistili osm napadení na celkem třech místech," řekl Primě mluvčí Skupiny ČSOB Ivo Měšťánek. "V místě, kde se vsouvá karta do bankomatu, umístili jakési přídavné zařízení, které by dokázalo přečíst informace z karty," popsal zařízení objevená na bankomatech.

Prima uvedla, že ČSOB nyní postižené klienty obvolává a karty jim blokuje. "Zároveň prověřujeme veškeré transakce," dodal Mešťánek.

Co je skimming

Skimming je podvodný postup, při kterém dochází k překopírování originálních údajů z elektronického proužku karty na jinou kartu. Tato data pak je možné použít při platbě bez přítomnosti karty nebo výrobě padělku.

Nejčastěji k němu dochází v barech, restauracích a na benzinkách, ale i v hotelech. Podvodníci je ale instalují i na bankomaty. Použití skimmingu omezuje zavedení čipových karet.

Proto:

- neztrácejte kartu z dohledu
- neprovádějte transakci pod tlakem, nesoustředěni
- nikdy nikomu neprozrazujte svůj PIN
- kontrolujte výpisy transakcí

Při výběrech z bankomatu:

- věnujte pozornost místu - bankomatu i jeho okolí (podezřelé je především, pokud se v blízkosti bankomatu delší dobu pohybuje skupina, která nespouští bankomat z dohledu)
- zkontrolujte, zda bankomat vypadá standardně, zda na něm nejsou provedeny úpravy
- při udávání PIN zakryjte klávesnici
- nevybírejte z bankomatu v přítomnosti jiných lidí
- při jakémkoli podezření informujte policii na lince 158

Zdroj: PČR, www.bankovnikarty.cz

,