Autobus Student Agency

Autobus Student Agency | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

ČSAD zaplatí za omezení Student Agency dva miliony

  • 21
Společnosti ČSAD Liberec se její taktika, při které se chtěla zbavit konkurenční Student Agency, příliš nevyplatila. Firma loni odmítla vpustit autobusy Student Agency na liberecké nádraží. Za to ji antimonopolní úřad udělil pokutu dva miliony korun.

Šéf Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina tak rozhodl o odvolání liberecké firmy. Původní sankci nicméně o půl milionu snížil, protože ještě před závěrečným verdiktem stav napravila.  

Liberecké ČSAD nejprve odmítlo se Student Agency jednat. Poté jejím autobusům zakázalo vjezd na nádraží. Tento stav trval s přerušením od loňského února do počátku června.  - více zde

Pasažéři, kteří chtěli využívat žlutých autobusů, tak museli nastupovat mimo zastávku. Student Agency jim za nepohodlí začala nabízet jízdenku ve směru Liberec - Praha za jednu korunu. Tuto strategii se vzápětí ČSAD Liberec pokusilo napadnout jako nekalou soutěž. - více zde

Antimonopolní úřad se nicméně postavil na stranu žlutých autobusů. ČSAD podle něj využil monopolního postavení ve snaze znevýhodnit svého rivala, který na celé situaci tratil. Mimo jiné právě proto, že začal pasažéry vozit za symbolické jízdné, k čemuž ho dohnalo chování libereckého ČSAD.

,