Radovan Vítek

Radovan Vítek | foto: David Port, MF DNES

Exmluvčí Vítkovy CPI dostal šest let, firmu podle soudu okradl o 5,7 milionu

  • 4
Pražský městský soud poslal v úterý do vězení bývalého tiskového mluvčího skupiny CPI Property Group Jana Buriana. Dopustil se podle rozsudku podvodu, který stál společnost miliardáře Radovana Vítka 5,7 milionu korun. CPI o tom v úterý informovala v tiskové zprávě. Burian se na místě odvolal.

Burian dostal podle zprávy šest let nepodmíněně a musí společnosti CPI Property Group uhradit milionovou škodu v plné výši. Bývalý mluvčí společnosti dlouhodobě tvrdí, že se jej Vítek pouze pokouší zbavit jako nepohodlného svědka. Údajně byl totiž svědkem případů, kdy miliardář porušoval zákon, tvrdí. CPI tato tvrzení odmítá jako lživá.

„Soud naprosto nezohlednil průběh a výsledky dokazování a učinil tak ve věci nesprávné skutkové závěry,“ komentovala rozhodnutí Burianova advokátka Katarína Kožiak.

Vítek se mě chce zbavit, jsem nepohodlný svědek, tvrdí bývalý mluvčí CPI

Nynější mluvčí skupiny Jakub Velen v úterý uvedl, že obhajobu Jana Buriana v soudním sporu zneužili advokáti podnikatele Marka Čmejly, který rovněž vede s Radovanem Vítkem spor.

Někdejší manažeři Mostecké uhlené Marek Čmejla a Jiří Diviš žalovali CPI Property Group u soudu v New Yorku, společně s hedgeovým fondem Kingstown. Důvodem bylo údajné nepřátelské převzetí lucemburské realitní skupiny Orco Property Group, jímž Vítek žalobcům údajně způsobil škodu za více než miliardu dolarů (22,5 miliardy korun). Soud však tuto žalobu začátkem září zamítl.

Nepřátelské převzetí mělo být jednou z nezákonných aktivit, jichž byl Jan Burian svědkem během svého působení v CPI. „Mým úkolem bylo komunikovat umělé a čistě účelové navyšování základního kapitálu. Ve skutečnosti šlo o oslabení podílů akcionářů a tím se jich zbavovat úplně,“ uvedl Burian v únoru u soudu.

V úterý pak dodal, že se v trestním stíhání bude bránit všemi prostředky. „Bylo zahájeno účelově a na objednávku,“ řekl Burian.

CPI: Převzetí Orco property je uzavřené

CPI údajné nepřátelské převzetí odmítá a se zamítnutím žaloby newyorským soudem pokládá celou záležitost za uzavřenou, přestože je proti rozhodnutí možné podat odvolání.  „Od počátku jsme tvrdili, že žaloba nemá jakýkoli reálný základ. Jediným účelem bylo vynutit si neopodstatněné vyrovnání pomocí nátlaku vytvořeného negativními, pozornost přitahujícími zprávami v médiích. Nenechali jsme se zastrašit a spravedlnost se teď postavila za nás,“ sdělil tento měsíc generální ředitel CPI Property Group Martin Němeček.

Převzetí Orco Property Group Vítkem řešila i česká policie. V červnu odložila po více než roce trestní oznámení, podle kterého Vítek podvodem své obchodní partnery Čmejlu a Diviše připravil o více než devět miliard korun. Kriminalisté nezjistili skutečnosti, které by nasvědčovaly spáchání trestného činu. Obě strany spolu vedou i další spory. Například letos v červnu společnost Kingstown podala žalobu na CPI kvůli údajným pomluvám v médiích.