ČNB znovu překvapila trh. Repo sazba se zvedla. Ilustrační foto

ČNB znovu překvapila trh. Repo sazba se zvedla. Ilustrační foto | foto: ČNB

ČNB zdražila půjčky, opouštějí historické minimum

  • 17
Česká národní banka se i přes očekávání většiny analytiků rozhodla trochu přibrzdit uvolněnou měnovou politiku. Bankovní rada zvedla základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rovná dvě procenta. Na zprávu ihned zareagovala koruna. Ta vůči euru skokově posílila o deset haléřů.

Podle ekonomů bankéři nejspíš zareagovali na novou prognózu, která počítá s vyšší inflací. I tak se ale trh spíš přikláněl k variantě, že bankéři nakonec se zvyšováním ještě vyčkají, zejména kvůli podobné zkušenosti z minulosti.

"Připomeňme, že v létě roku 2001 zvýšila ČNB sazby v reakci na růst inflace, i když ta vzrostla jen kvůli růstu cen zájezdů. Již na podzim musela své rozhodnutí vzít zpět," uvedl den před rozhodnutím banky analytik České spořitelny David Navrátil.

Zvýšením zpět na dvě procenta se Česko dostává na úroveň eurozóny.

"Rozhodnutí ČNB zcela zapadá do celosvětového vývoje. Úrokové sazby rychlým tempem rostou ve Spojených státech (každým měsícem o čtvrt procentního bodu) a o zvýšení sazeb se diskutuje i v eurozóně, kde je již zřejmě na spadnutí," komentovala vývoj analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Sazby stanovené Českou národní bankou ovlivňují i výši komerčních úroků. Levnější půjčky pro podniky znamenají možnost výhodněji investovat. Nižší sazby jsou proto hnacím motorem růstu HDP. Ten Česku nyní hlavu nedělá, ekonomika roste víc než pětiprocentním tempem. - více zde

Zato ceny se zvyšují rychleji, než by si ekonomové přáli. V září tempo poskočilo na 2,2 procenta z 1,7 procenta v srpnu. - více zde

Prakticky okamžitě po zveřejnění rozhodnutí zareagovala i koruna. Skokově posílila o deset haléřů na 26,95 Kč za euro.

,