Ministerstvo financí se s ČNB dohodlo, že zatím upustí od dalšího vydávání dluhopisů s pevným úrokem.

Ministerstvo financí se s ČNB dohodlo, že zatím upustí od dalšího vydávání dluhopisů s pevným úrokem. | foto: Profimedia.cz

ČNB půjčila bankám první den 4,7 miliardy

  • 16
Téměř pět miliard korun ve středu Česká národní banka napůjčovala bankám. Šlo o první den, kdy tyto půjčky centrální banka umožnila, aby podpořila zamrzlý trh s dluhopisy a financemi.

Banky a další instituce na finančním trhu si mohly počínaje středou půjčit u ČNB na čtrnáct dní peníze výměnou za to, že jí svěří jako zástavu státní dluhopisy.

Podobnou možnost budou mít nyní banky třikrát týdně, a to až do odvolání. ČNB se tak snaží rozhýbat ztuhlý trh se státními dluhopisy. Ačkoli jde o nejbezpečnější cenné papíry, obchody s nimi výrazně klesly, protože většina hráčů na trhu raději shání hotovost a prodává.

Mezi prodejními a nákupními cenami tak jsou dost velké rozdíly, což prodejům brání. Stát už kvůli tomu také zrušil dvě aukce svých dluhopisů z obav, že by je neudal anebo za příliš levno.

Ministerstvo financí se také s ČNB dohodlo, že zatím upustí i od dalšího vydávání dluhopisů s pevným úrokem. Věčně to však dělat nemůže. Státní dluh dosahuje jednoho bilionu a ten je třeba splácet vydáváním nových dluhopisů. I proto je ČNB aktivnější.

Česko na tom je však stále lépe než některé z okolních zemí, kde ceny dluhopisů spadly ještě více. Banky u nás také stále mají dost volných prostředků. Ty si ukládají také u ČNB, jen ve středu to bylo 74 miliard korun.

Kurz koruny sice oslaboval, ale na maďarský forint neměla. Ten ve středu spadl o šest procent, což je největší denní propad od roku 2003. Ujištění centrální banky, že jej bude podporovat, nepomohlo. Maďarsko má "obří" státní dluh, a to z velké části v cizině.