Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

ČNB: Ceny bytů začnou v příštím roce pravděpodobně růst

  • 110
Ceny tuzemských bytů mohou v roce 2011 opět začít růst. Předpokládá to alespoň základní scénář České národní banky zveřejněný ve Zprávě o finanční stabilitě. Nejméně pravděpodobný scénář pak počítá s tím, že ceny bytů klesnou přes 15 procent.

K názoru, že ceny začnou v příštím roce pravděpodobně růst, přišli experti z analýzy dosavadního vývoje cen bytů. Ty v roce 2009 klesly kvůli propadu české ekonomiky a zhoršení situace na trhu práce zhruba o 14 procent.

"Snížení cen bylo v ČR sice oproti některým zahraničním ekonomikám nižší, ceny bytů se však zřejmě přiblížily svým rovnovážným úrovním," domnívá se centrální banka.

Jak se vyvíjely ceny nemovitostí v ČR a v zahraničí.

Ačkoliv tak například ve Spojených státech bydlení zlevnilo od svého vrcholu v roce 2006 o 33 procent a ve Velké Británii byly loni ceny proti svým maximům nižší téměř o pětinu a v Irsku téměř o 30 procent, loňské zlevnění tuzemských bytů je podle ČNB už dostatečné.

Centrální banka to zdůvodňuje tím, že u nás ceny nemovitostí v minulosti rostly také kvůli tomu, že se po vstupu do Evropské unie začaly přibližovat cenám běžným v zahraničí.

Pokud by se však vývoj ekonomiky začal ubírat například kvůli potížím Řecka jiným směrem, může se základní prognóza změnit. "V nepříliš pravděpodobných zátěžových scénářích Návrat recese a Ztráta důvěry pak může dojít v reakci na zhoršení makroekonomických fundamentů k dalšímu poklesu cen bytů o zhruba osm procent, respektive 16 procent v horizontu jednoho roku," uvedla centrální banka.

Scénáře vývoje cen nemovitostí.