O byty v českých lázeňských městech mají zájem především Rusové.

O byty v českých lázeňských městech mají zájem především Rusové. | foto: Profimedia.cz

Cizinci skupují lázeňské byty

  • 6
Zájem cizinců o nemovitosti roste. A to především v lázeňských městech. Mezi zahraničními klienty realitních kanceláří jasně dominují Rusové. Němci v poslední době zájem o byty a domy spíš ztrácejí.

V Karlových Varech podle Pavla Ryby z realitní kanceláře Svět bydlení sice už skončila početná poptávka bohatých cizinců po velkých a luxusních bytech, Rusové ale kupují čím dál častěji i menší příbytky.

"Rusů je mezi kupci bytů v Karlových Varech stále nejvíce. Boom, kdy byli ochotni za byty dávat přemrštěné ceny, už je ale pryč,“ řekl Pavel Ryba, podle něhož menší část cizinců shánějících bydlení v lázních tvoří lidé z bývalé Jugoslávie či Němci.

"V okolí Karlových Varů se zvyšuje zájem o chaty a chalupy a stále více kupujících je z Nizozemí,“ podotkl makléř.

Druhou nejoblíbenější destinací cizinců v kraji jsou Mariánské Lázně. Zatímco ceny bytů v Karlových Varech podle Pavla Ryby spíš stagnují, značná poptávka po bytech v Mariánských Lázních tam ceny zvedá.

Zájem Rusů zvyšuje ceny
"O centrum Mariánských Lázní má v současné době největší zájem ruská klientela,“ reagovala na dotaz MF DNES Věra Poslední z realitní společnosti Terra Finance.

"Německých zákazníků je minimální množství. Vytlačila je ruská klientela, kvůli zvýšenému zájmu o byty v centru Mariánských Lázní se značně zvýšily i ceny, které za metr čtvereční už překročily padesátitisícovou hranici,“ poznamenala Poslední.

Zahraničních zájemců o příbytky či apartmány ve zrekonstruovaných domech v lázeňském území je podle ní více než polovina.

Zvýšený zájem lidí z Ruska o byty v Mariánských Lázních potvrdil i Josef Hejduk z realitní kanceláře Real Cheb.

"Asi polovina zájemců o byty v Mariánských Lázních není z města,“ řekl Hejduk, který odhadl podíl ruských klientů na 35 procent. Stále častěji se podle něj začínají cizinci zajímat i o možnost koupit byt ve Františkových Lázních.

V ostatních větších městech kraje jsou zahraniční zájemci o koupi nemovitostí spíš výjimkou. "V Chebu či v Aši prodáváme byty především místním lidem, občas se mezi klienty objeví nějaký Němec či Vietnamec," podotkl Hejduk, podle něhož Asiaté byty a domy nejen kupují, ale už také prodávají.