Čísla v mobilu už lze upravit

  • 12
V neděli se spousta lidí může dočkat nepříjemného překvapení. Ze svých mobilních telefonů se nikam nedovolají. Nebude na tom mít vinu ani operátor, ani Český Telecom, který v noci ze soboty na neděli přečísluje všechny tuzemské pevné telefonní linky. Za všemi problémy s tím, že se lidé nedovolají, bude stát nejspíše starý a neopravený seznam čísel uložený v paměti mobilního telefonu.

Od nadcházející neděle budou mít všechna národní telefonní čísla jednotnou délku devíti číslic. Zmizí předčíslí (takzvané volačky) a i u místního volání se budou vytáčet celá devítimístná čísla. Takže například Pražané se budou muset naučit přidávat ke starému číslu dvojku.

Všichni by naopak měli zapomenout na zažitou nulu na počátku: po jejím vytočení se po 22. září ozve informace o tom, že takové číslo neexistuje. Dvě nuly na začátku čísla zůstávají jen pro volání do zahraničí.

V současné době existuje v Česku 159 telefonních takzvaných uzlových obvodů a každý z nich má své číselné označení - směrové číslo, které je nyní při meziměstském volání vždy nutno navolit. Desítky těchto směrových čísel budou nahrazeny čtrnácti čísly telefonních obvodů. Ty budou až na malé výjimky rozlohou odpovídat krajům.

K číslům mobilních telefonů je dobré už dnes přidat mezinárodní předčíslí Česka +420. Fungují s ním už dnes a budou ve stejné podobě platit i po víkendu. Druhou možností je smazat u mobilních čísel první nulu. Přečíslování bude stát stamiliony a dotkne se každého. Jde o akci, která nemá v telekomunikačním světě svým rozměrem obdoby.