Čínské zboží zaplavuje celý svět. Ilustrační foto

Čínské zboží zaplavuje celý svět. Ilustrační foto | foto: Reuters

Čínské zásoby cizích měn už jsou největší na světě

  • 45
To, čeho se před časem ekonomové obávali, se naplnilo: čínské devizové rezervy předstihly Japonsko. Zásoby cizích měn v Číně jsou tak největší na světě. Během měsíce se rezervy zvýšily o 8,5 miliardy dolarů na 853,7 miliardy, uvedl to list China Business News.

Vysoké zásoby znamenají nízký kurz čínské měny jüan a tedy stále levnější čínské zboží, které zaplavuje celý svět.

Čínské devizové rezervy v posledních letech výrazně rostly, protože centrální banka, aby udržela kurz jüanu dole, skupovala většinu dolarů, které přinesl zahraniční obchod, příliv zahraničních investic a spekulativní kapitál.

Čína jüan revalvovala loni v červenci o 2,1 procenta (více zde). Washington ale říká, že to nestačí. USA jsou přesvědčeny, že by jüan měl být silnější díky přebytkům platební bilance, silné produktivitě a rekordním devizovým rezervám.

Zároveň nicméně svítá naděje, že do kurzu jüanu bude víc promlouvat trh. Podle guvernéra čínské centrální banky Čou Siao-čchuana se totiž většina čínských společností s červencovou reformou vyrovnala.

"Na základě toho si myslíme, že můžeme nechat nabídku a poptávku postupně hrát v devizovém kurzu větší roli," dodal.

Změně postoje centrální banky předcházelo i naléhání Spojených států před chystanou návštěvou čínských představitelů v USA, aby Peking snížil obrovský přebytek obchodní bilance. Čínský prezident má navštívit Washington koncem příštího měsíce.

Za posledních pět měsíců rostly čínské rezervy v průměru o 17 miliard dolarů za měsíc. Tímto tempem by se Čína dostala nad bilion dolarů ještě letos. Guvernér centrální banky ale uvedl, že devizové rezervy Číny nejsou vysoké vzhledem k zahraničnímu dluhu Číny, dividendám, které se budou muset vyplatit zahraničním investorům, a kvůli riziku, že by do země přestal proudit spekulativní kapitál.

Šéf centrální banky zopakoval, že se Čína snaží restrukturalizovat ekonomiku, aby snížila výrazný obchodní přebytek. Ten se v minulém roce ztrojnásobil na 102 miliard dolarů. "Potřebujeme dva až tři roky, abychom v zahraničním obchodu dosáhli rovnováhy," uvedl Čou.

Kurz jüanu dnes vzrostl na 8,0207 za dolar, nejvyšší úroveň od červencové reformy. Jeho celkový zisk od července činí ale jen 1,1 procenta, napsala agentura Reuters.

, ,