Inflaci bude podle ekonomů nadále tlačit vzhůru cena ropy na světových trzích.

Inflaci bude podle ekonomů nadále tlačit vzhůru cena ropy na světových trzích. | foto: Profimedia.cz

Cigarety postrčily březnovou inflaci vzhůru

Spotřebitelské ceny se za březen zvedly o stejné číslo jako za druhý letošní měsíc, tedy o 0,3 procenta. Inflace rostla hlavně kvůli vyšším cenám alkoholu, dopravy a tabáku. Meziročně spotřební koš podražil o 1,9 procenta.

Cenovou hladinu ovlivnila podle dat ČSÚ zejména vyšší spotřební daň na tabákové výrobky, které vytlačily cenu tohoto zboží o 3,3 procenta. "V oddíle doprava vzrostly po šest měsíců trvajícím poklesu ceny pohonných hmot o 3,3 procenta," doplnil ČSÚ.

"Březnový vývoj spotřebitelských cen byl v souladu s tržním očekáváním," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle něj není důvod, aby finanční trhy na zveřejněná data nějak významně reagovaly. "Pro další nastavení úrokových sazeb bude klíčová aktualizovaná čtvrtletní prognóza, kterou ČNB projedná na konci tohoto měsíce," dodal Vejmělek.

Meziročně spotřebitelské ceny posílily o 1,9 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu více než v únoru. Ceny zrychlily své tempo zejména kvůli alkoholu a tabáku. Rychleji rostly také ceny potravin, nealkoholických nápojů, rekreace a kultury.

Co nejvíce ovlivnilo meziroční inflaci
Položka spotřebního koše Meziroční růst ceny 
Tabákové výrobky 9,6 %
Vodné 6,4 %
Stočné 6,0 %
Elektřina 7,9 %
Tuhá paliva 15,4 %
Regulované nájemné 8,3 %
Brambory 72,7 %
Pečivo a obiloviny 11,6 %
Zdroj: ČSÚ

Inflace bude podle ekonomů v příštích měsících dále posilovat. "Vzhledem k vývoji cen ropy je pravděpodobné, že ceny u čerpacích stanic ještě mírně vzrostou. Další série zvýšení spotřební daně usadí od poloviny roku meziroční míru inflace nad dvěma procenty. Poté bude následovat její další růst a s posledními měsíci roku 2007 by měla překročit tříprocentní cíl ČNB," odhaduje ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle něj letos inflace dosáhne 2,4 procenta, tedy o jednu desetinu méně než loni.

,