Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejasnost v zákoně o zelené energii ohrožuje trh s elektřinou

  16:58
Stát v současnosti nemá právní důvod, aby od lidí na fakturách za elektřinu požadoval poplatky za "zelené" zdroje. Souvisí to s velkou chybou v zákoně, kterou udělala Rusnokova vláda. Poplatek dosud vybíral dodavatel elektřiny, kdo ho má vybírat nyní, však novela neuvádí. Státní firma OTE organizující trh s proudem tak může přijít až o 30 miliard.
Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Nebezpečí rozpadu energetického trhu způsobila novela zákona o obnovitelných zdrojích, kterou na návrh ministra průmyslu Jiřího Ciencialy schválila v srpnu minulá Sněmovna.

Zákon změnil s platností od října 2013 dosavadní model při vybírání poplatků, kterými každý spotřebitel dotuje výrobu elektřiny ze slunečního zařízení, bioplynu, větru, kogeneračních jednotek a dalších podporovaných zdrojů.

Do té doby byly poplatky za obnovitelné zdroje součástí ceny za distribuci. Dodavatelé tedy loni vybrali 30 miliard, které pak předali distribučním společnostem. Distributoři je odvedli státní firmě OTE, která z utržených peněz dotovala výrobce "čisté" energie.

Od října jsou poplatky za obnovitelné zdroje samostatnou položkou placenou mimo dodávku elektřiny a problém je v tom, že autoři zákona zapomněli napsat, komu budou spotřebitelé poplatky odvádět.

Zákonodárci přehlédli, že návrh zákona neobsahoval odstavec, který by výběr poplatků jakkoli upravil. "Zákon tak bohužel upravil jenom půl právního vztahu," potvrdil na dotaz redakce expert na energetiku Antonín Panák.

Koncem roku připustilo chybu i ministerstvo průmyslu a poslalo vládě expertizu, která upozorňuje, že se praxe při výběru poplatků dostala do konfliktu s druhým článkem Listiny základních práv a svobod. Listina zaručuje, že český občan nemůže být nucen k něčemu, co mu neukládá zákon.

Dodavatelé: Zatím nevíme

Dodavatelé elektřiny a distributoři netají rozpaky nad situací, do které je nový zákon dostal. Pokud poplatky na jaře vyberou a zákazníci je později budou žádat zpátky, hrozí, že je budou muset vrátit zákazníkům ze svého.

Riziko budoucích právních sporů bere vážně především Bohemia Energy. "Domníváme se, že jako obchodník nemáme právo od zákazníků poplatek vybírat. V současné době celou situaci vyhodnocujeme a necháváme si vypracovávat právní posudky. Poté finálně rozhodneme, jak budeme postupovat," vysvětluje jednatel Jiří Písařík.

O hrozících potížích nepochybuje ani obchodní ředitel Centropolu Lukáš Pokrupa."Jsme si plně vědomi vážnosti situace. Poplatky budeme vybírat i nadále s tím, že věříme v brzké narovnání současného stavu," uvedl.

Velké společnosti ČEZ, E.ON a PRE, které kromě dodávek elektřiny zajišťují také distribuci, zatím hájí dosavadní praxi. "Jenom se musí slovo 'poplatek' přejmenovat na faktuře," vysvětluje mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. "V současné době probíhají odpovídající analýzy, ale poplatky budeme zatím účtovat z pozice dodavatele," potvrzuje za E.ON Vladimír Vácha.

Účtují i další. "Nehodláme využívat dočasné mezery v právní úpravě. Nevybíráním poplatků bychom přispěli k destabilizaci stávajícího systému. Budeme i nadále vybírat poplatky od koncových zákazníků a budeme věřit, že nastalá situace bude urychleně legislativně vyřešena," věří za RWE Martin Chalupský.

Společnost PRE požádala o závazné stanovisko ministerstvo průmyslu. "Z jeho stanoviska jasně vyplývá, že pro dodržení ducha zákona není možné fungování podpory bez součinnosti obchodníka," zdůvodňuje vybírání poplatků za PRE mluvčí Petr Holubec. Na stejné stanovisko se odvolává i výkonný ředitel Global Energy Radek Kupka.

Druhý pokus

Sám ministr Cienciala je ovšem přesvědčen o neudržitelnosti současné situace. Už třetího ledna se objevila na internetových stránkách vlády další novela zákona o obnovitelných zdrojích, kterou chce ministerstvo napravit chyby předchozí novely. Především určuje, že cenu za obnovitelné zdroje hradí zákazník "obchodníkovi s elektřinou", zároveň umožňuje dodavatelům zákazníka odpojit, když nezaplatí.

Vláda nový zákon projedná ve zrychleném řízení, zároveň vyzývá Sněmovnu, aby normu schválila už v prvním čtení. Teoreticky je proto možné, že Senát a prezident zákon potvrdí do konce března. Období, kdy se poplatky za obnovitelné zdroje vybírají bez právního základu, potom nepřesáhne půl roku.

Nelze otálet, tvrdí Cienciala ve svém návrhu. "Návrh odstraňuje potenciální možné riziko zhroucení celého energetického trhu v České republice s dopadem na celou ekonomiku a všechny její obyvatele," stojí v důvodové zprávě pro vládu.

Nejde však vyloučit, že návrh obsahuje další chyby. Byl připraven v rekordně krátké době a bez řádného připomínkového řízení, stejně jako srpnová novela, která riziko zhroucení trhu vyvolala (více o zákonu čtěte zde).

Autor:

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

13. května 2024  13:06

Nové třívozové jednotky RegioPanter v pondělí poprvé svezly cestující na trati z Prahy do Kralup...

Slovensko chce postavit nový jaderný blok, zapojení Ruska Fico odmítá

13. května 2024  12:51

Slovenská vláda má zájem postavit do státního vlastnictví nový jaderný blok s výkonem do 1 200...

Zaměstnanci textilek dodávajících obchodu Shein dřou i 75 hodin týdně

13. května 2024  9:50

Zaměstnanci dodavatelských firem čínského internetového prodejce textilu Shein pracují 75 hodin...

Inflace zrychlila, zdražovaly potraviny i pohonné hmoty, uvedli statistici

13. května 2024  9:14

Statistický úřad spočítal, že meziroční inflace v dubnu činila 2,9 procenta. V únoru a březnu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...