Čechy ohrožuje chudoba nejméně v EU. Ilustrační foto

Čechy ohrožuje chudoba nejméně v EU. Ilustrační foto | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Chudoba v EU hrozí nejvíc Slovákům, nejméně Čechům

  • 208
Česká a Slovenská republika se ocitly na rozdílných koncích jedné statistiky. Zabývala se otázkou, jak jsou lidé v členských zemích Evropské unie ohroženi chudobou. Zatímco Češi jsou na tom nejlépe, Slováci nejhůře, uvedl evropský statistický úrad Eurostat.

Neznamená to ovšem, že Slováci by byli nejchudší a Češi nejbohatší. Studie srovnávala, kolik procent obyvatel má v dané zemi nebezpečně nízké příjmy. Prahem pro to, co je rizikové, statistici zvolili šedesát procent mediánu. Medián je příjem, na který dosáhne alespoň polovina obyvatelstva v dané zemi.

Na tuto hranici nedosáhne pětina Slováků, Irů či Řeků. Naopak nejlépe jsou na tom Češi, Maďaři, Slovinci či obyvatelé Lucemburska, uvádí studie. V celé Evropské unii chudoba ohrožuje zhruba 72 milionů lidí, tedy asi 16 procent.

Statistici ale zdůraznili, že pojem chudoba je v tomto případě velmi relativní. Protože limit se pro každou zemi liší. I když například Češi jsou ohroženi nejméně, ve srovnání s průměrem Evropské unie by jich byla ohrožena naprostá většina. Hranice chudoby stanovené pro jednotlivé země jsou totiž u všech nováčků s výjimkou Kypru pod hranicí stanoveném pro celou unii.

Eurostat porovnal příjem pětiny obyvatel s největšími příjmy a pětiny obyvatel s nejnižšími příjmy. Vyplynulo z něj, že nejbohatší obyvatelé Unie jsou asi čtyřikrát bohatší než ti nejchudší. Jako nejvíce rovnostářské vyšlo ze seznamu Maďarsko - nejbohatší měli třikrát víc než nejnuznější. Naopak největší rozdíly byly v Portugalsku, kde nejmajetnější brali asi sedmkrát více.

,