Bota, boty, obuv - (c) profimedia.cz/corbis

Bota, boty, obuv - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Chrudim praská ve švech

Chrudim patří k místům, kde si lidé staví nové domy vůbec nejraději. Tomu odpovídají i ceny tamních pozemků. Jenže rozpínání Chrudimi v lokalitě u Větrníku směrem na Pardubice se podle radních už začalo dít natolik živelně, že se rozhodli zasáhnout.

Stavební úřad přestane vydávat stavební povolení a město nechá zpracovat regulační plán, který zabrání tomu, aby tam nové domy vznikaly chaoticky a bez jakéhokoliv širšího plánu.

Chrudim se nesmí rozrůstat nahodile
"Chceme, aby výstavba dostala nějaký řád," uvedl starosta Chrudimi Ladislav Libý.

"Smyslem regulačního plánu není, abychom lidem nařizovali, jak mají vypadat fasády domů, ale stanovit koncepci, jak toto území bude vypadat, kudy povedou komunikace a sítě. Celá oblast je určena k zástavbě rodinnými domy a zároveň by tam měla vzniknout zeleň pro rekreační účely," řekl místostarosta Jan Čechlovský.

Na pozemky ve čtvrti zvané Pumberky, odkud je pěkný výhled na celou Chrudim, vede úzká, strmá a ke všemu ještě hodně rozbitá ulice Na Kopci. Je jedinou spojnicí se světem i pro šest stavebníků, kteří si tam nyní budují rodinné domy.

fotoVývoj cen bytů sledujte na
CENYBYTU.IDNES.CZ

"Pro tuto komunikaci je dosavadní stav neúnosný. Do doby, než bude regulační plán, stavební úřad v této lokalitě nepovolí další výstavbu. Myslím, že to bude otázka zhruba roku," uvedl Čechlovský.

Podle něj by na Pumberkách v první fázi mohlo vzniknout až sto nových rodinných domů. Na dalších pozemcích by v budoucnu mohl být prostor pro nové bytové domy.

Živelné rozrůstání neřeší chrudimská radnice poprvé
Není to poprvé, co chrudimští radní řeší podobné problémy. Před čtyřmi lety museli zasáhnout do živelné výstavby rodinných domů ve směru na Sobětuchy - Vrcha. Vilová čtvrť totiž vyrostla v místech, kam nevedla žádná slušná silnice. Město nakonec zaplatilo prodloužení Jiráskovy ulice.

Hlad po stavebních parcelách je v Chrudimi stále velký. Výstavba rodinných domů se chystá prakticky ve všech okrajových částech v Chrudimi. Rodinné domy a hypermarket mají vzniknout u Píšťov, parcely se budou zřejmě prodávat i v lokalitě Na Skřivánku.

,
Témata: Ceny bytů