Chotěboř chce nové byty a domky

Chotěboř chce zvýšit stavbu bytů i rodinných domů. Letos připraví projekty lokality pro 120 domků a v příštím roce nabídne stavebníkům prvních 30 parcel. "Radnice také shání soukromou firmu, která by postavila ve městě činžovní dům s 18 byty," řekl starosta Tomáš Škaryd.

Bytový dům mezi ulicemi Severní a Dlouhou mělo původně stavět město. Připravilo projekt i pozemek, ale protože nedostalo státní dotaci, nabídlo investici podnikatelům. Dohoda s prvním možným investorem ztroskotala na ceně pozemků. "Nyní jednáme s brněnskou společností," uvedl starosta.

Parcely pro rodinné domy v lokalitě Boží muka bude radnice připravovat postupně. Nová obytná část se šesti ulicemi má vyrůst do 15 let. Sítě k prvním 30 parcelám budou stát kolem sedmi milionů. Pokud město uspěje s žádostí o dotaci, uhradí větší část státní pokladna. "Zájem o parcely je poměrně velký, je to zajímavá lokalita," podotkl Škaryd. Loni město prodávalo metr čtvereční za 200 korun. Pokud dostane dotaci, měla by být cena podle starosty obdobná i příští rok.

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Radnice také chystá prodej 19 bytů. Nabídla je nájemníkům s tím, že odhadní cenu sníží o pětinu. "Nájemníkům se cena nelíbí. Chtěli by slevit nejméně 50 procent," vysvětlil Škaryd.

Třípokojový byt o rozloze 70 m2 by stál po městské slevě zhruba 150 tisíc. Podle starosty je pravda, že dům z roku 1930 je zanedbaný. Ale lidé, kteří si dříve městské byty kupovali za 50 tisíc korun, je nyní prodávají za půl milionu. Město spravuje zhruba 220 bytů. Další už prodávat nechce. Nacházejí se v poměrně nových bytových domech a jejich údržba není drahá.