Chodorkovskij je za mřížemi přesně rok

Ode dne kdy ruská policie zatkla údajně nejbohatšího Rusa a klíčového majitele ropného kolosu Jukos Michaila Chodorkovského uplynul přesně rok. Za celých 365 dnů vězení neopustil. Stát viní miliardáře z podvodu a daňového úniku.

Mnozí pozorovatelé však obvinění považují za politicky motivované a vidí za ním snahu prezidenta Vladimira Putina zbavit se nepříjemně mocného příznivce opozičních stran.

Právník Chodorkovského Genrych Padva koncem minulého týdne oznámil, že by soud miliardáře se státem měl vyvrcholit začátkem příštího roku. Podle něj v listopadu a prosinci proběhne výslech svědků. Žaloba a obhajoba poté zahájí jednání, na němž žalobci oznámí, jaký trest budou požadovat.

"Myslím, že soud neskončí dřív než v lednu. Dokonce se domnívám, že to může být až v únoru," řekl Padva.

Chodorkovskému hrozí až 10 let ve vězení. Miliardář byl zatčen loni 25. října a soud s ním začal v lednu. V červenci se u soudu prohlásil za nevinného a doufal, že spor brzy skončí.

Bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij a jeho obchodní partner Platon Lebeděv sedí při soudním líčení u moskevského soudu za mřížemi. (16. června 2004)