Inna Chodorkovská

Inna Chodorkovská | foto: Profimedia.cz

Chodorkovského žena se vydá za manželem na Sibiř

Za vězněným magnátem Michailem Chodorkovským se do sibiřské věznice vypraví jeho žena Inna. Vydá se na cestu pravděpodobně v doprovodu týmu právníků. Čeká je společná pouť na Dálný Východ dlouhá několik tisíc kilometrů, uvedla agentura AP.

Vězení je vzdálené 700 kilometrů od města Čita, regionálního centra, téměř na čínských hranicích. - více zde

Oblast Čita leží u mongolských a čínských hranic. Zdroj: mapy.idnes.cz (c) PLANstudio

Poblíž je závod na zpracování uranu a oblast je podle informací agentury AP zamořena radioaktivním odpadem.

Chodorkovského převezli do sibiřského vězení před několika dny z Moskvy. Právníci, které si bývalý šéf ropného kolosu Jukos najal, zváží po prohlídce vězení případné odvolání a žádost o přemístění.

Bývalý nejbohatší Rus už strávil ve vězení bezmála dva roky. Ruská policie ho zatkla 25. října 2003. Vzápětí byl obviněn z podvodů a daňových úniků, za což si vyslechl nejprve devítiletý rozsudek. Soud mu nakonec trest snížil na osm let

vlak KDO JE MICHAIL CHODORKOVSKIJ
Michail Borisovič Chodorkovskij začal s podnikáním v polovině 80. let, kdy provozoval kavárnu a vedl centrum pro vědeckou a technickou tvořivost Menatep. To se zprvu zabývalo obchodem s počítači.
V roce 1988 založil banku Menatep, údajně první soukromou banku v zemi od roku 1917. Banka koupila v roce 1995 od státu Jukos za 350 milionů dolarů. V jeho čele stál až do svého zatčení v říjnu 2003.
Díky privatizaci se mu podařilo nashromáždit majetek 15 miliard dolaru a stal se nejbohatším Rusem a 18. nejbohatším mužem planety. Z jeho peněz mu ale nyní zbyly jen 2,2 miliardy dolarů a magazín Forbes ho zařadil až na 292. místo.