Elektřina, vedení, dráty, stožár

Elektřina, vedení, dráty, stožár | foto: Profimedia.cz

ČEZ koupí podíl firmy MOL a vytvoří s ní alianci

  • 19
Energetická společnost ČEZ koupí sedmiprocentní balík akcií maďarské ropné a plynárenské firmy MOL. Obě firmy dnes rovněž podepsaly dohodu o založení společného podniku, v němž bude každá z firem držet padesátiprocentní podíl.

Nový podnik se zaměří na výrobu elektřiny v plynových elektrárnách v Maďarsku, Slovensku, Chorvatsku a Slovinsku. Skupina ČEZ to oznámila na dnešní tiskové konferenci.

První významnou investicí společného podniku bude plánovaná výstavba dvou plynových elektráren v rafinerii MOL v Bratislavě a v Maďarsku. Investice do obou projektů by měla dosáhnout zhruba 1,4 miliardy eur.

Čistý zisk polostátního elektrárenského kolosu se letos vyšplhá na 42,6 miliardy korun. To je o 1,2 miliardy více, než firma původně očekávala. ČEZ zároveň zvýšil výplatu dividend, která může dosáhnout padesáti až šedesáti procent z čistého zisku. Dosud byl jejich objem vymezen čtyřiceti až padesáti procenty.

"Celkový výsledek je ovlivněn mimořádnými vlivy, jako je dopad daňové reformy ve výši více než tři miliardy korun, kdy se projevuje vliv nižších daňových sazeb na odloženou daň a dále změna odhadu nevyfakturované elektřiny,“ uvedl ředitel divize finance Petr Vobořil.

Ještě lepší výsledky ČEZ očekává příští rok, kdy by se měl čistý zisk zvýšit na úroveň 46,6 miliardy korun. Na zlepšování výsledků bude mít vliv plánované zvýšení výroby v jaderných elektrárnách a s tím spojený vyšší prodej elektřiny nebo nárůst velkoobchodních cen elektřiny.

,