ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Cestovky se těší na covid pasy, novinka může zachránit letní sezonu

  • 286
Evropská komise ve středu představila návrh digitálního zeleného certifikátu, který by měl usnadnit zahraniční cesty. České cestovní kanceláře zavádění takzvaných covid pasů vítají. Kapacity letošní letní sezony plánují podle zpráv o postupující proočkovanosti populace.

„Covid pasy vnímáme jako jednu z věcí, která může cestování usnadnit. Počítáme s tím, že cestování bude možné díky kombinaci očkování a testování,“ uvedl mluvčí kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Na otevření možnosti cestovat mezi zeměmi Evropské unie se připravují i provozovatelé hotelů a penzionů nebo lázeňské domy. Rozběhne se zároveň reklamní kampaň, která do Česka začne lákat zahraniční turisty.

„Předběžně máme naplánované na květen až červen kampaně zaměřené na okolní země. Tedy na státy, odkud je možné dorazit autem,“ uvedl ředitel centrály CzechTourism Jan Herget. Spuštění kampaně bude předcházet průzkum zaměřený na škody, které u potenciálních návštěvníků napáchala skutečnost, že se Česko s počty nakažených drželo dlouho na špici.

Nejsme pupek světa

Zaveďte očkovací pasy, prosí Řekové EU. Chtějí obnovit cestovní ruch

I přes nelichotivá čísla o počtech nakažených Čechů to ale prý vypadá, že covid ochotu lidí přicestovat do republiky příliš nesnížil. „Jsme malá země a nepíše se o nás v titulních zprávách světových novin. Na titulkách je Brazílie a USA,“ uvedl Herget.

Pokud by se ukázalo, že zařazení Česka mezi země obtížně bojující s covidem turisty odrazuje, bude první fáze komunikace založená na tom, jaká bezpečnostní pravidla se v Česku dodržují a že je tu situace pod kontrolou. Kdyby se ale ukázalo, že image Česka jako bezpečné země příliš neutrpěla, místo roušek a dezinfekcí by se v upoutávkách na dovolenou v Česku opět objevoval Karlštejn, Zlatá ulička nebo lázeňské kolonády.

Lázně nyní zažívají zdaleka nejtěžší období od loňského propuknutí pandemie. Ubytovávat mohou prakticky pouze takzvané křížkové pacienty, léčba samoplátců včetně lidí zotavujících se z covidu se zastavila. Ve srovnání z předkrizovým rokem 2019 byl podle prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy počet takzvaných přenocování během letošního prvního kvartálu nižší o ­56 procent.

To představuje ještě hlubší propad než čísla z roku 2020. Ta při srovnání s předkrizovým rokem 2019 ukazují na pokles 44 procent. Zahraničních návštěvníků v­ českých lázních ubylo loni oproti roku předchozímu dokonce o ­70­ procent.