Hurghada, Egypt

Hurghada, Egypt | foto: Profimedia.cz

V Egyptě jsou opět turisté CK Fischer a Blue Style. Odletěli v noci

  • 13
Dvě velké české cestovní kanceláře CK Fischer a Blue Style v noci obnovily zájezdy do Egypta zmítaného v nepokojích. Obě cestovky vyslaly do země letadlo s turisty. Česká diplomacie nicméně dosud nezměnila své doporučení, aby lidé do Egypta nejezdili.

Cestovní kanceláře samy vyhodnotily situaci jako bezpečnější a klidnější a klienty do letovisek vypravily.

Mluvčí CK Fischer Jan Osúch ČTK řekl, že letadlo do Marsá Alam bylo plně obsazené. Celkem 185 turistů dorazilo do letoviska ve čtvrtek brzo ráno bez problémů. Další let CK Fischer vypraví v pondělí 9. září, a to do Hurgady.

"Počítáme s tím, že ty lety budou frekvenčně tak, jak tomu bylo před nepokoji v Egyptě," řekl Martin Slaný z Blue Style. CK Blue Style má další let naplánován do Hurgady na pondělí. Další budou následovat od 14. září.

Obnovení letů do Egypta v září plánují také CK Alexandria, Exim tours a Blue Style. Nabídku obnovila i Invia.

Německé cestovky se drží varování ministerstva

Naproti tomu velké německé cestovní kanceláře ruší zájezdy do Egypta až do 29. září, zatímco dosud moratorium platilo do 15. září. Více zájezdů, než dosud předpokládaly, zrušily německé cestovní kanceláře TUI, Thomas Cook a Alltours. Důvodem je právě to, že německé ministerstvo zahraničí od cestování do Egypta nadále odrazuje.

Bezplatné přeobjednání na jiné zájezdy nabízejí TUI a Alltours, Thomas Cook se o možnostech výběru náhradní destinace rozhodne podle vývoje situace.

Cestovní kancelář DER Touristik, která také zrušila zájezdy do 15. září, nedávno oznámila, že k danému datu obnoví cesty do letovisek u Rudého moře, pokud se situace nezmění. Cestovní kancelář FTI dokonce Egypt nabízí s omezeními celou dobu.