ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Češi se loni vrátili k cestování. Kromě Evropy je opět láká i Asie

  • 4
Češi se loni opět rozlétali a začali oproti roku 2020 cestovat. Podle dat společnosti Kiwi.com v roce 2021 provedli téměř o 92 procent více rezervací letenek, z toho většinu tvořily cesty po Evropě. Počet rezervací se tak pomalu přibližuje k číslům z předpandemického období roku 2019, kdy byly rezervace zhruba ještě o čtvrtinu vyšší. Stále větší oblibě se těší asijské destinace.

Mezi nejčastěji navštěvovaná místa v roce 2021 patřil Řím, Paříž, Malaga, Londýn a Kyjev. V top 10 se umístily také další oblíbené italské a španělské destinace Barcelona či Palma de Mallorca. 

„Kromě zájmu o tradiční evropské destinace jsme v roce 2021 zaznamenali také nárůst rezervací do Asie. Pokud porovnáme rok 2021 a 2020, celkový počet rezervací do tohoto regionu se více než zdvojnásobil. Češi nejčastěji cestovali do Spojených arabských emirátů, Kazachstánu, Gruzie, Jordánska či Arménie,” říká ředitelka Customer Experience Kiwi.com Eliška Řezníček Dočkalová.

Top 5 destinací rezervovaných na Kiwi.com v roce 2021.

V loňském roce Češi nejčastěji vyráželi do zahraničí v září a také během letních prázdnin. V tomto období Češi uskutečnili téměř polovinu veškerých rezervací za rok 2021.

Naopak k nejslabšímu období patřil začátek roku, a to nejen pro Čechy, ale i globálně. Globální data dále ukazují, že nejsilnějším obdobím mezi zahraničními cestovateli byl naopak podzim a konec roku, konkrétně prosinec.

O třetinu levnější letenky

K oživení cestovního ruchu také dopomohly nižší ceny letenek, podle globálních dat Kiwi.com průměrné ceny letenek mezi lety 2019 a 2021 klesly o 38 procent. Ceny letenek z Česka se mezi lety 2021 a 2020 propadly přibližně o 14 procent a v porovnání s rokem 2019 byly levnější zhruba o čtvrtinu.

Propadly se také ceny letenek i do České republiky, což společně s rostoucí důvěrou a mírnějšími restrikcemi přilákalo do země značnou část zahraničních turistů. 

Nabídka cestovek prořídla. Trh se mění, ale otevírá šanci pro malé kanceláře

Konkrétně v porovnání s rokem 2020 jich přicestovalo do Česka o 65 procent více, zejména v prosinci. Jednalo se především o cestovatele z Francie, Ukrajiny nebo Izraele. Turisté se u nás zdrželi v průměru tři dny, stejně jako tomu bylo předloni.

Chuť cestovat poroste také v letošním roce. V rámci rezervací z Česka dominují cesty do evropských destinací jako je Řím, Kyjev, Paříž, Barcelona a Malaga, preference Čechů se tedy výrazným způsobem nemění. 

„Aktuální situace naznačuje, že s postupující proočkovaností lidí roste také jejich důvěra v cestování,” uzavírá Dočkalová.