Českými drahami znějí hlasy o stávce

  • 35
Plánované propouštění na železnici není po chuti odborářům. V Hradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji žádají odbory zastavení chystaných změn, po nichž by podle plánů vedení mělo železnici opustit až sedm tisíc lidí. Na podporu požadavků už začaly zřizovat stávkové výbory.

Odboráři ze severovýchodních Čech se tak připojili ke svým kolegům z Ústecka a Karlovarska. Tam odbory začaly zřizovat stávkové výbory už minulý týden.

Odborový předák Jaromír Dušek tvrdí, že chystané propouštění na drahách by mohlo vést ke stávce ještě v lednu.

Odborům nejvíc vadí, že chystané změny s nimi vedení dosud neprojednalo.

"Všechny tyto záměry postrádají jasné definování cílového stavu a ekonomické zdůvodnění. Naopak se jeví jako tunel, který v historii ekonomiky ČR nemá obdoby," soudí územní tajemník železničních odborů v Hradci Králové Petr Zelený.

O prosincovém
mzdovém vyjednávání
na drahách ČTĚTE ZDE 
Vedení drah uvedlo, že firma do konce ledna s odbory jednat bude. Konkrétní počty a návrhy na propouštění podle jednotlivých profesí a regionů, po kterých odbory volají, zatím podle ředitele drah Petra Kousala vedení firmy předložit nemohlo.

Konečné počty lidí, které budou muset dráhy propustit, totiž hodně ovlivní konečné výsledky hospodaření podniku za loňský rok.

,