Český trh s novými auty ožil

  • 4

Za prvních pět měsíců Češi zaregistrovali 53 896 nových osobních automobilů. Podíl ojetin ale nadále zůstává víc než poloviční. Celkem jich Češi zaregistrovali 55 041.

Sdružení upozorňovalo už v polovině května, že ojetin v Česku velmi rychle přibývá. Odmítlo proto kritiku Evropské komise, podle níž české předpisy představují přílišnou překážku volnému pohybu ojetých aut na jednotném trhu Unie. - více zde

Pozici lídra na trhu s novými automobily si s více než pětačtyřicetiprocentním podílem udržuje mladoboleslavská Škoda Auto. Registrace její značky dosáhly 24 499 vozů. Ostatní výrobci si za ní udržují značný odstup.

Necelých sedm procent kontroluje Renault, následovaný značkami Volkswagen, Hyundai, Peugeot a Ford, z nichž každá má od čtyř do pěti procent českého trhu.

Škodovka je jedničkou i na trhu malých užitkových vozů. Těch za prvních pět měsíců přibylo téměř sedmnáct tisíc. Na rozdíl od osobních aut ale v této kategorii jednoznačně vedou nová auta - bylo jich víc než osmdesát procent.

,