Koruna, investice. Ilustrační snímek

Koruna, investice. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Česko zůstává v recesi, potvrdili statistici. Lidé omezili nákupy

  • 21
Česká ekonomika zůstává v recesi. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu klesl proti předchozímu čtvrtletí o 0,3 procenta. Meziročně se snížil o 1,3 procenta, původní odhad byl o dvě desetiny horší.

Statistici tak zpřesnili data z poloviny listopadu a doplnili je o podrobnější analýzu jednotlivých odvětví ekonomiky. K poklesu hospodářství přispěla například nižší spotřeba domácností. "Zejména nižší zájem o předměty dlouhodobé spotřeby, potraviny, alkohol a tabákové výrobky, energie a další zboží a služby," uvedli statistici.

Tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně nižší celkem o 2,3 procenta kvůli více než pětiprocentnímu poklesu investování do bytových i nebytových budov a staveb. Výdaje za strojní vybavení a dopravní prostředky naopak mírně vzrostly.

Spotřeba vlády ve třetím čtvrtletí mírně vzrostla a ekonomice nejvýrazněji pomohl čistý export. Vnější poptávka však nedokáže podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho vykompenzovat pokles domácí spotřeby. Letos podle něj česká ekonomika oslabí o 0,9 procenta, v příštím roce poroste o 0,5 procenta.

"Zpřesněná data o HDP nijak nemění ekonomický obrázek Česka. Nepřetržitým trváním recese po dobu čtyř kvartálů se v Evropě řadíme po bok Španělska, Portugalska, Kypru a Řecka," shrnul čerstvá data hlavní ekonom UniCredit Bank Czech Republic Pavel Sobíšek.

V meziročním srovnání existuje podle něj v EU osm zemí s hlubším propadem než vykázalo Česko, z nich pouze o Nizozemsku se podobně jako o Česku nemluví v souvislosti s dluhovou krizí.