Česko ztrácí dech, Slovensko je napřed

  • 69
Česká ekonomika už není pro investory tolik přitažlivá jako před rokem. Za rok se propadla v mezinárodním srovnání o osm míst a předstihlo ji dokonce i Slovensko, které se zařadilo ke skokanům roku. Vyplývá to z každoročně zveřejňované analýzy švýcarského institutu IMD.

Ten srovnává konkurenceschopnost 60 zemí a regionů světa podle 323 kritérií
I když se Česko ocitlo na 43. místě, neznamená to, že si proti loňsku hodně pohoršilo.

 "Ostatní jsou však v lákání investorů aktivnější," podotkl Marek David z Patria Online. "Například na Slovensku už zahájili reformy včetně penzijní a snižují firemní daně," dodal.

I podle ekonoma Deutsche Bank Wernera Beckera Česko uspěje například tím, když sníží daně a nebude naslouchat tlaku německé vlády. Česko daní své firmy 28 procenty, což je mezi novými zeměmi EU téměř nejvíc.

"Daňová konkurence je cesta, jak uspět a přilákat další investice," připomněl Becker. Nejen daně, ale i mzdy jsou v Česku vyšší.

"V Česku jsou mzdové náklady vyšší než na Slovensku, kde loni klesaly, zatímco u nás ještě rostly," podotkl David Marek.

V neprospěch Česka mluví i silná koruna a pozemky dražší než na Slovensku. "Když si chci postavit továrnu na rozloze deset tisíc metrů, už mě to na Slovensku vyjde podstatně levněji," řekl ekonom Dwyfor Evans z Bank of America.

Střední Evropa však není tím nejdůležitějším magnetem pro investory. Autor studie Stephane Garelli poukazuje na přesun zahraničních investic dále na východ.

"Nejvyspělejší země světa platí svým zaměstnancům průměrně 20 dolarů na hodinu. Naopak v Číně, Indii a Rusku se platí méně než dolar," uvedl Garelli. Čína se tak loni stala hlavním příjemcem přímých zahraničních investic a čtvrtým největším vývozcem zboží na světě.

Žebříčku už dvacet let kralují Spojené státy, a to navzdory obrovskému obchodnímu deficitu, který nyní dosahuje 581 miliard dolarů.

Nejsilnější stránky české ekonomiky

Nejslabší stránky české ekonomiky

Příliv přímých investic jak podle jejich podílu na HDP, tak podle jejich reálného růstu Deficit běžného účtu platební bilance jak v podílu na HDP, tak v dolarech
Nemusí se obávat odchodu firem poskytujících služby, ani lidí ve vědě a výzkumu Přímé investice českých firem v zahraničí
Nízká inflace Hrubý domácí produkt v dolarech
Podíl vývozu na celkovém HDP Růst vývozu služeb