Zadluženost zvyšují jak podniky, tak  vlády

Zadluženost zvyšují jak podniky, tak vlády | foto: Profimedia.cz

Česko v zahraničí dlužilo 1,22 bilionu

  • 24
Česko na konci loňského roku dlužilo v zahraničí přes 1,2 bilionu korun. Tato částka odpovídá 38 procentům HDP, oznámila Česká národní banka. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla je to úroveň, která odpovídá zhruba polovině toho, co je obvyklé v eurozóně. Problémem je ale rychlost zadlužování.

To má na svědomí především vláda, domnívá se Michl. "Zatímco ale firmy z půjčených peněz v zahraničí financují nové akvizice s cílem zvýšit zisk a cenu akcií, o efektivnosti vládních výdajů mám velké pochyby," podotkl.

Meziročně se zahraniční dluh zvýšil o 74,8 miliardy Kč. Zahraniční portfoliové a přímé investice putující do České republiky byly ve 4. čtvrtletí o 92,6 miliardy korun vyšší než tuzemské investice v zahraničí a dále se tak zvýšilo pasivní saldo investiční pozice Česka - konkrétně o 198,8 miliardy na 1,034 bilionu korun.

Narostly především dlouhodobé závazky se splatností nad jeden rok. Zvyšovaly se jak dluhy vlády, tak podniků. V zahraničí je totiž jednak poptávka po dluhopisech českých podniků, firmy si také braly dodavatelské a finanční úvěry. Podniky se na celkové výši zahraničního zadlužení podílel 57 procenty.

Vláda, která se na zahraničním dluhu podílela jednou pětinou, si od Evropské investiční banky zase půjčila na výstavbu dopravní infrastruktury i regionální projekty.

, ,