Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Česko se recesi vyhne. HDP letos poroste, odhaduje ministerstvo

  • 312
České hospodářství by se mělo vyhnout propadu. Ministerstvo financí v nové prognóze počítá s mírným růstem HDP o 0,2 procenta. Je to lepší než nedávné obavy politiků a ekonomů, ale také o dost horší oproti tomu, co ministerstvo čekalo před čtvrt rokem. I když s návratem recese nepočítá, zároveň ji nevylučuje.

"Vzhledem k vysokým nejistotám ohledně dalšího vývoje v eurozóně je nová predikce zatížena významnými riziky směrem dolů a s naprostou jistotou nelze vyloučit ani opakování recese z přelomu let 2008 a 2009," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Rok 2012

leden 2012 (říjen 2011)

  • HDP: 0,2 % (1,0 %)
  • Inflace: 3,2 % (3,2 %)
  • Nezam.: 7 % (6,9 %)
  • Euro: 25,6 Kč (23,9 Kč)

Se zhoršující se situací v eurozóně se koncem roku množily obavy z návratu recese do ČR. Také Kalousek se klonil ke scénáři mírného poklesu HDP do dvou procent. V horším případě by zřejmě přišla na řadu chystaná opatření Národní ekonomické rady vlády (NERV) jako je zvýšení DPH. Nyní ministr financí tvrdí, že daň z přidané hodnoty nad rámec dohodnutých úprav letos zvyšovat nebude.

Další vývoj české ekonomiky bude podle Kalouska do značné míry záviset na tom, zda a jak rychle se podaří vyřešit současnou situaci v problémových zemích eurozóny. Zhoršení oproti říjnové predikci resort přičítá další eskalaci problémů v eurozóně a zhoršeným makroekonomickým vyhlídkám hlavních obchodních partnerů České republiky.

Nezaměstnanost by měla letos růst o 0,3 procenta na 7 procent (měřená metodikou Statistického úřadu). Lidí bez práce by mělo mírně přibývat i o rok později. Odhad inflace se nezměnil, letos má cenová hladina růst o 3,2 procenta.

Euro bude dražší, než se čekalo

Výrazně se změnil odhad hodnoty koruny k euru. Jednotná evropská měna by měla stát letos v průměru 25,6 Kč. Říjnový odhad počítal s tím, že to bude 23,9 Kč. Nejdražší má být euro v prvním čtvrtletí (25,8 Kč) a postupem roku bude mírně zlevňovat, předpokládá ministerstvo financí.

"Nový odhad MF považujeme za mnohem přesnější, ovšem pouze za předpokladu, že nedojde k další eskalaci dluhové krize uvnitř eurozóny," sdělil ČTK viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Podobná zjištění má i svaz, podle něhož bude letošek v českém průmyslu ve znamení zpomalení.

"Podniky nepanikaří a není mezi nimi patrný hluboký pesimismus. Většina průmyslových odvětví nečeká, že bychom si zopakovali situaci z roku 2008. Navíc jsou na současnou situaci lépe připraveny, než tomu bylo v letech 2008 a 2009, a podle toho se také chovají," poznamenal Špicar.