Ministerstvo financí zveřejnilo konečnou částku, kterou zaplatí japonské bance.

Ministerstvo financí zveřejnilo konečnou částku, kterou zaplatí japonské bance. | foto: ČTK

Česko dopočetlo úroky, Nomuře zaplatí 3,61 miliardy

  • 14
Česká republika japonské Nomuře jako odškodnění kvůli prohrané arbitráži ohledně IPB zaplatí 3,61 miliardy korun. Ministerstvo financí dnes ve spolupráci s Českou národní bankou dokončilo výpočet úroků, které jsou součástí odškodného. Předběžně se hovořilo o částce 3,65 miliardy korun.

"Způsob platby a její vypořádání bude ještě předmětem jednání," uvedl Jakob. Podle informací ČTK by se kvůli tomu měl ještě sejít během pár dní ministr financí Miroslav Kalousek se zástupci Nomury.

Japonská banka původně po Česku požadovala až 40 miliard korun. Stát naopak v jiné arbitráži po Nomuře chtěl 111 miliard korun jako náhradu škody, již Nomura údajně způsobila tím, že se podílela na krachu IPB.

V roce 2006 Česko arbitráž s Nomurou prohrálo, výše částky však nebyla určena. V listopadu 2006 Česko podepsalo s Nomurou smír, podle kterého měla výše odškodnění činit nula až sedm miliard korun.

V pondělí ministerstvo financí oznámilo, že odškodnění bude činit maximálně 3,7 miliardy. - čtěte Česko zaplatí Nomuře za prohranou arbitráž

Šéf mezinárodněprávního odboru ministerstva financí Radek Šnábl řekl, že stát díky uzavřenému smíru s Nomurou z roku 2006 ušetřil 17 miliard korun. Bez této dohody by prý musel zaplatit místo 3,61 miliardy korun celkem 20,6 miliardy.

,