ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Ve vlacích Českých drah lze od středy opět cestovat s místenkou

  • 5
České dráhy obnovily prodej místenek ve svých vlacích, místa bude možné rezervovat na spoje od středy zatím do 13. června. Výjimkou jsou vlaky pendolino, kde byly místenky v prodeji i v předchozích dnech. V úterý byl předprodej spuštěn na dalších devíti dálkových linkách, od středy bude i na zbývajících spojích.

Dopravce o tom informoval v tiskové zprávě. Dráhy zrušily prodej místenek v polovině března kvůli šíření koronaviru, chtěly tak cestujícím vybírat si místa s rozestupy.

Spuštění rezervačního systému pro jednotlivé spoje je postupné. Od úterý bude možné si rezervovat místenku na čtyřech expresních a pěti rychlíkových linkách. „Cestující si tak už dnes mohou koupit rezervace do vlaků na hlavních trasách, například z Prahy do Brna, Ústí nad Labem nebo Plzně, ale také na čistě mimopražských trasách, jako třeba z Brna přes Břeclav do Olomouce nebo z Pardubic a do Liberce. Ostatní vnitrostátní vlaky pak do rezervačního systému doplníme do dnešní půlnoci,“ uvedl ředitel Odboru cenotvorby ČD Jakub Chmelík.

Vlakem z Prahy na Jadran. Regiojet chystá přímý spoj s Rijekou

Předprodej je zatím časově omezen s termínem jízdy vlaků od 3. do 13. června. Výjimkou jsou spoje pendolino, na kterých dopravce prodával místenky i v minulých dnech a omezení se jich tak netýká.

Dráhy zastavily prodej místenek od 18. března. Šlo o preventivní krok proti šíření nákazy koronaviru ve vztahu k zaměstnancům i cestujícím. Cestující si tak mohli vybírat svá místa bez omezení. Ostatní dopravci výběr míst ve svých vlacích přes rezervační systém zachovali i během koronavirové krize, systém ovšem upravili tak, aby zajišťoval mezi cestujícími rozestupy.

,