Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

České domácnosti se zadlužují stále méně, dluhy firem naopak rostou

  • 7
České domácnosti dlužily ke konci února 1,16 bilionu korun. Objem půjček sice postupně mírně klesá, přesto jsou dluhy domácností o třetinu vyšší než na začátku ekonomické krize. Dluhy firem naopak rostou, za poslední měsíc o dvě miliardy, za rok o 25 miliard.

Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka v rámci měnového přehledu. Data jsou ke konci února. Zatímco domácnosti dlužily 1,160 bilionu korun, firmy 978,4 miliardy.

"Dluhy českých domácností jsou stále o více než třetinu vyšší, než bylo na začátku ekonomické krize. Banky zpřísňují podmínky pro poskytování úvěrů a lidé pečlivěji zvažují, zda zvládnou půjčky splácet. Nejistý vývoj ekonomiky a situace na trhu práce jim k tomu příliš odvahy nedávají," tvrdí vedoucí partner sektoru finančních služeb PricewaterhouseCoopers ČR Petr Kříž.

Zároveň je však zadlužení českých domácností stále výrazně pod průměrem nejvyspělejších zemí EU, připomněl.

"Zadluženost českých podniků roste třetí měsíc v řadě, proti loňskému únoru je ale nižší. To naznačuje, že ekonomika stále stagnuje a oživení bude velmi pozvolné. Podle našeho nedávného průzkumu mezi šéfy českých firem plánují v mnohem větší míře financovat růst bankovním úvěrem," dodal Kříž.