Automobilky zvyšují výrobu, auta míří za hranice | foto: David Votruba, iDNES.cz

České automobilky vyrábějí více, auta končí v cizině

  • 2
Za půl roku půl milionu vozů. Taková je bilance českého automobilového průmyslu, kterou v úterý zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu. I když výroba proti loňsku vzrostla, české silnice se více nezaplnily. Naprostá většina vyšší produkce totiž skončila v cizině.

Podle sdružení vyrobily české automobilky v první polovině roku 484 823 kusů vozů, o 29 494 víc než loni. V Česku prodej stoupl jen o necelé čtyři desetiny procenta. Vývoz se zvýšil o desetinu. Z celkem vyrobených 479 tisíc osobních a malých užitkových aut skončilo za hranicemi 439 tisíc.

České silnice bývají někdy označovány jako vrakoviště Evropy. Brázdí je totiž ojetiny ze zahraničí i stará auta české výroby. Podle nedávné zprávy sdružení jsou v Česku dvě pětiny aut starší než patnáct let. - více zde

Výroba se zvýšila ve všech kategoriích vozidel. Přibylo jak osobních aut, tak autobusů i nákladních vozů nebo třeba motorek a mopedů, uvádí sdružení.

Jedničkou na trhu je bezkonkurenčně mladoboleslavská Škoda, následuje ji kolínská automobilka.

 Výroba aut v ČR  (1. pololetí 2007)*
Škoda Auto 318 588
TPCA Kolín 161 164
Kaipan 5
Celkem 479 757
Celkový export v kategorii 439 308
Zdroj: Autosap, *zahrnuje osobní a malé užitkové vozy

Automobilky jsou dlouhodobě hlavním tahounem české ekonomiky. Kromě Škody Auto a kolínské TPCA staví na severní Moravě také korejská Hyundai. I když podle názoru některých analytiků není v Česku prostor pro čtvrtý automobilový závod, podle nedávných informací médií výrobu v Česku zvažuje i americký koncern GM. - více zde