Provozní zisk České spořitelny vzrostl především díky úrokovým výnosům.

Provozní zisk České spořitelny vzrostl především díky úrokovým výnosům. | foto: Radek Miča, iDNES.cz

Česká spořitelna i Erste Bank opět zvýšily zisky

  • 18
Česká spořitelna za první půlrok meziročně zvýšila čistý konsolidovaný zisk o více než 26 procent na 6,6 miliardy korun. V loňském pololetí měla zisk 5,23 miliardy korun. Banka s největším počtem klientů v zemi patří do skupiny rakouské Erste Bank. Ta zvýšila zisk o 12,5 procenta na 636,6 milionu eur.

Výsledky, které dnes banky oznámily, jsou podle mezinárodních účetních standardů a nejsou auditované.

"Rekordní nárůst čistého zisku byl ovlivněn rychle rostoucím provozním výsledkem, a to navzdory negativnímu vývoji na finančních trzích, který se projevuje v poklesu výnosů z finančních aktiv," uvedl Gernot Mittendorfer, generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny. "Tento skvělý výsledek pro nás představuje velkou motivaci pro nadcházející období," dodal.

Provozní zisk České spořitelny se ve srovnání s loňským pololetím zvýšil o 38,9 procenta na 11,26 miliardy korun. Zásluhu na jeho zvýšení má především nárůst čistých úrokových výnosů, tažený zejména rostoucími objemy úvěrových obchodů občanům a komerčním klientům.

Střed Evropy krizi ekonomiky nepocítil
Také růst provozního zisku Erste Bank zůstal v prvním pololetí na vysoké úrovni, činil 1 503,6 milionu eur. Přispěly k tomu především rekordní provozní výnosy ve druhém čtvrtletí a silné obchody ve střední a východní Evropě.

"Země střední a východní Evropy pocítily důsledky finanční krize na reálnou ekonomiku většinou pouze okrajově, a nadále tak vykazují stabilní růst, který je mnohem vyšší než v západní Evropě. Tomu odpovídá i pozitivní vývoj čistého úrokového výnosu a čistých příjmů z poplatků a provizí v prvním pololetí 2008, tedy našich nejdůležitějších výnosových položek," komentoval výsledky generální ředitel banky Andreas Treichl.